Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на потребителите - българските стоки са само една трета от пазара у нас!

15 март е Световният ден на потребителите. Той се отбелязва за 32-ри път, а целта е да бъдат напомнени правата на хората, когато купуват стоки и услуги, да се насърчи тяхната взискателност към търговците и нетърпимостта към проявите на нелоялност и некоректност.

Правото на безопасност, на информация, на избор и да бъдеш чут са основните права на потребителите, формулирани още преди 53 години, припомнят от Комисията за защита на потребителите. Днес комисията ще отчете дейността си за 2014 г. Тя ще представи данни за предприетите мерки за недопускане на опасни стоки на пазара, как е защитила икономическите интереси на потребителите, какви жалби е получавала и как е решила споровете.

"Арбитражните клаузи в потребителските договори" е темата на семинара, който се провежда днес в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по инициатива на Сдружението за правна помощ на потребителите и Юридическия факултет на ПУ. 

Форумът е посветен на днешния Световен ден на потребителите 15 март. Ще бъдат дадени примери за негативи за интересите на потребителите, когато споровете са били решавани в арбитражни съдилища. За участие са поканени кметът Иван Тотев, и.д. омбудсман на Пловдив, представители на Комисията за защита на потребителите, преподаватели от Юридическия факултет, действащи адвокати от Пловдив. 

Едва една трета от стоките на българския пазар са произведени от родни предприятия. Това обяви заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев при откриването на традиционното изложение "Изберете българското".

Според производителите, потребителите се сблъскват с парадокса "търсиш български продукти, но не можеш да намериш". Те обясняват това с нелоялната конкуренция, най-вече от страна на китайската стока. Поради дъмпинговите им цени, българските фирми вече са принудени да работят на загуба и все по-трудно оцеляват.

"Разходите почти надвишават приходите и както виждате, сме страшно малко български фирми, които все още оцеляваме. На цената на много усилия, нерви, притеснения, но все пак оставаме родолюбци", коментира Стоев.

Вносната продукция преобладава почти изцяло в отделните сектори. 

"Има намаляване на производствата, има ограничаване на някои отрасли. Някои отрасли работят с вносни компоненти и това е една от причините, поради която не можем да говорим за сто процента българска стока", коментира зам-председателят на БТПП. Дни преди Световния ден на потребителя българите отбелязаха и че не се чувстват достатъчно защитени на пазара, допълни той.

Комисията за защита на потребителите напомня - Българските и европейските потребители днес имат много повече права:

Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.

Право на неподвеждаща реклама.

Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.

Право на договори без неравноправни клаузи.

Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни.

Право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.

Правото на сдружаване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3 версии за инцидента със загиналите пилоти

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на..

публикувано на 14.09.24 в 11:31

Тридневен траур в армията за загиналите вчера пилоти

В Българската армия е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцеслав Дункин. Двамата пилоти загинаха вчера при тренировъчен полет в авиобаза Граф Игнатиево-част от подготовката за планираното за днес авиошоу. Припомням, проявата бе отменена. Днес е ден на траур и в община Разлог, където е роден Венцеслав..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Започва фестивалът "Нощ на ангелите"

За пета поредна година благотворителният фестивал „Нощ на ангелите“ ще превърне Пловдив в град на доброто. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив, а входът е свободен. Тази година събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Младежки Център – Пловдив, със съдействието на повече от 60 фирми и..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Чепеларе чества 60 години от обявяването му за град

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще бъде..

обновено на 14.09.24 в 09:06

Днес е Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква почита църковния празник за Въздвижението на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Кръстовден е един от 12-те велики християнски празника. На Кръстовден се спазва строг пост. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента. Имен ден празнуват всички, носещи имената:..

обновено на 14.09.24 в 09:06