Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от нови взривове в Иганово

Няма опасност от нови взривове във военните складове край село Иганово, където снощи се взривиха снаряди. Това увери началникът на 61 Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков.

Безпилотната техника и бронираните машини са приключили с огледа на района на запалилите се складове на ВМЗ-Сопот. По време на полета не е установен кратер от експлозиите.

Армията няма повече работа по случая, категоричен бе генерал Шивиков.


Разследването за взривовете край село Иганово ще обхване всички вероятни причини, включително и евентуален саботаж, заяви на място главният секретар на МВР Георги Костов. Костов отказа да съобщи, какви са резултатите от наблюдението на района с безпилотна техника и с бронираните машини на армията. Тротиловият еквивалент на взрива се изчислява на над 1000 килограма. Складът е представлявал временна постройка и на практика вече не съществува, стана ясно от думите на Георги Костов.

Към момента техническият екип не е влязъл в района  на местопроизшествието и не мисля, че това ще стане в рамките на днешния ден. Днес по-скоро ще изчистим периметъра около самите складове от гледна точка на взривили се и невзривени вещества, каза той. 



Досъдебното производство вече е образувано от Окръжна прокуратура – Пловдив, обяви прокурорът Румен Попов. Той съобщи, че за инцидента в склада на ВМЗ – Сопот ще бъдат разпитани 800 служители на предприятието, като само в неделния ден текат 40 разпита. Все още не е ясно, какви показания са дали двамата пазачи, подали сигнала за експлозията в съботната вечер:




Със заповед на карловския кмет Емил Кабаиванов се забранява достъпът до мястото на експлозията в радиус от 3 километра за неопределен период. Полицаи ще охраняват периметъра, а на мястото на инцидента остават дежурни от пожарната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пробно е-таксуване ще има в още една линия на градския транспорт в Пловдив

Общината води разговори за въвеждане на системата за електронно таксуване и във втора пилотна линия от градския транспорт. Преговорите се водят с втория основен превозвач с  повече линии  в града.  Според директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги  Стоилов системата за електронно таксуване продължава да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:51

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53