Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите имат изтормозено чувство за хумор

Румен Белчев

Напълно сериозно:  за шегите в държавата, главните герои от вицовете на съвременна България, ирационалността в реалността и спасителното чувство за хумор  в оптимистичен разговор с Румен Белчев –управител на „Стършел” ООД, познат ни като автор на книгите „Кучета без село”, „Буре бира”,. „Часът на музите” ,”Чрез светло пиво -  към светло бъдеще”, това е идеологът и създател на Бирената партия в България и автор на рубриката „ Разпечатосване”....Може ли да бъде поставен знак за равенство между лъжата и шегата? Честит празник, г-н Белчев: 



Румен Белчев: Благодаря.... По-възрастните си спомнят, че Първи май беше боен празник на труда, не зная защо боен, тогава кого биехме, та първи април е боен празник на лъжата.

Р.П.  Лъжата обаче много ни бие, ние сме непрекъснато под нейните удари, но въпреки това я обичаме, често прибягваме до нея, но не прощаваме, когато нас ни лъжат...

Румен Белчев:  Ами никой не обича да го лъготят, но е много сладко да прекараш някого и като гледам, доста народ се упражнява.

Р.П. Какво мислите тогава за шегите в държавата, за начина, по който политиците се шегуват с пенсионерите, с учителите, с лекарите, те пък – с пациентите си и обратното, защото стана въпрос за биенето.....

Р.Белчев: Онзи ден седнах и разсъждавах. Нали държавата се крепи на правосъдието. Символ на правосъдието е Темида с превързаните очи и везните – една много безпристрастна жена, която  съди, не гледа, а съди  правилно.  На везните се слагат от двете страни фактите, едната натежава, другата олеква. Откъде  знае тази жена, коя истина натежава? Значи някой й казва....Ами всичко започва оттам...

Р.П. Значи всяка крушка си има опашка, както бихте казали вие. Интелигентният човек има чувство за хумор. Доколко е вярна обаче според вас тезата?

Р.Белчев: Не е вярна, не е вярна, защото  се знае, че Лев Толстой е нямал абсолютно никакво чувство за хумор и това  не му пречи да е велик писател...

Р.П. Вие ме изненадахте....

Р.Белчев: ...не се познаваме лично с него, чел съм го.

Р.П. Как общувате Вие обаче с хора, които нямат чувство за хумор, какви са тези хора според Вас?

Р.Белчев: Честно казано, всеки ден ми се налага да общувам с такива хора. Те звънят в редакцията и ме държат по половин час на телефона – както пишеше едно време в пощите: с нетърпеливите – търпеливо, с хората без чувство за хумор – с чувство за хумор......

Повече чуйте в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04