Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На митничари достъп до събиране на акцизи не трябва да се дава

Отдавна трябваше НАП и Агенция "Митници" да се обединят и се радвам, че сега има воля върху това да се работи- каза пред Радио Пловдив Мария Капон.

"Разбира се, вариантът за напълното сливане е административен, иска своето време, но със сигурност на митничари, казвала съм го многократно, не трябва да се дава достъп до средствата от акцизите, не само причина е лошата им репутация, а тепърва трябва да се подновят кадрите, трябва да се създаде нова база данни, кадри – млади хора, които да искат да работят и да осъществяват реално митническия контрол и от там да бъдат и таксите. А акцизите разберете дали ще платиш ДДС или си регистриран с акциз е едно и също нещо. „Големи данъкоплатци” имат едни от най-големите събираемости в страната. Съвсем нормално е както събират ДДС, да събират и акциза. Няма никакъв проблем в това – НАП го е правила, да го прави и сега, както и акцизните складове да бъдат към НАП, така ще има обща информационна система. И аз се радвам, че след 7 - 8 г. премиерът Борисов, който обявяваше тази моя идея за разформироването на Митници и сливането с НАП за глупости, както се изразяваше той директно, че днес вече е склонен, че това е единствената възможна ефективна реформа. Трябва да кажем, че НАП е една система, която работи модерно и се опитва да бъде в основната си мисия да работи в полза на гражданите, а не като репресивен орган. Нормално е в тази част от данъците, които се наричат акцизи, да бъдат също в НАП".

Р. П.: Ето какво казват противниците на такава идея, а то е, че такова формално събиране няма да донесе нищо, то ще отнесе куп технологично време, ще се отрази недобре върху информационните масиви, върху стиковането на различните информации, по-добре би било да се засили контрола върху двете институции, сега по-важното върху Митниците, даже този случай, който в Пловдив се разплита е изключително показателен за не хаоса, а за добрата подредба, която стои на входа на държавата за разпределяне на контрабандни пари.

М. К.: Агенция „Митници” начело с Ваньо Танов с неговата репутация, която той има още от предишната си работа като полицай няма как да има ефективност в системата. Смятам, че това е един елегантен начин, с който Борисов днес е решил да премахне агенция „Митници” и да я сложи в подчинение на НАП. От една страна това е и персонално кадрово решение, от друга страна трябва да кажем, че няма никакъв проблем относно това, че ще бъдат слети масивите...

Преди разговора за НАП и митниците Мария Капон коментира актуалната новина, свързана с поредните взривове на производство на ВМЗ Сопот край Иганово.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30