Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновените фонтани в Цар-Симеоновата градина "ще запеят" на 24 май

| обновено на 15.04.15 в 16:36

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще  бъдат открити на 24 май, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.  

Съоръжението е готово и са направени няколко проби и на трите фонтана, но късно през нощта, за да се запази в тайна атракцията. Според Тотев предстои още една нощна репетиция,  за да бъдат пробвани фонтаните заедно с музиката. 

За откриванeто се очаква представители на Европейската комисия. По думите на кмета всички водни площи в парка са възстановени, а в езерото срещу Централна поща ще бъдат пуснати 200 златни рибки. 

Той подчерта, че вложените средства в  градината са 7 милиона лева и досега не е правена такава мащабна реконструкция. За да се гарантира инвестицията и да се запази изграденото,  вечe са монтирани видеокамери за денонощно наблюдение на всички входове на Цар-Симеоновата градина. Разкрити са и два нови щата за  озеленители и поддръжка на осветлението в парка, а обходна денонощна двойка ще следи за реда в градината. 

Общината има готовност, ако  нарушенията и вандалските прояви зачестят, да бъдат монтирани камери и във вътрешността на парка, съобщи още градоначалникът. 

Той откри днес новата зона за игра на шах в парка. Шестте маси, които са заварени с болтове за земята, бяха преместени от пространството до фонтана на Деметра, заради течащия там ремонт. 

Кметът изрази надежда, че клубовете по шах в града ще започнат редовно да организират открити срещи, а мястото ще предизвика интереса на пловдивчани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”

От днес до неделя парк „Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”. В програмата на фестивала е концерт с участието на Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, Керана и Космонавтите, Черно фередже, Светльо and the Legends, Rock’n’roll Train – трибют на AC/DC, „Атолука блус картел“. Пловдивските детски музикални школи също ще се представят на голямата..

публикувано на 13.09.24 в 08:41

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34