Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес все още "пести" от средства за безопасност

Срещу датата 28 април в календара е записано, че това е световен ден за безопасност и здраве при работа. Традиционно пред такива дни се появяват различни статистики, анализи, коментари – това се случва всяка година. За съжаление от тези, които бяха огласени преди днешния ден става ясно, че трудовите злополуки се увеличават в България. 

Няколко данни – за първото тримесечие на 2015 г. – увеличение на общия брой произшествия – 677 спрямо 603 за същия период  на миналата година -  74 злополуки повече. През 2014 г. броят на злополуките с фатален край е 118. Според шефа на КТ"Подкрепа" Димитър Манолов причината за увеличаващия се брой на трудови злополуки е " издигането на печалбата над всичко".

Манолов не отрича вината и на самите работници за злополуките, тъй като те се съгласяват да работят в сивата икономика или пък не ползват осигурените от работодателя предпазни работни средства. Не всяка злополука се декларира – декларират се само смъртните и тези, които водят до инвалидизиране – още една обезпокояваща констатация пак от синдиката.

От Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ открояват сред факторите, които водят до стрес на работното място, липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни – това специално го прочитам, защото пък стресът е даден като един от основните причинители на разсейване, трудови злополуки и нерядко с фатален край. 

Според КНСБ превенцията е най-ефективният начин за управление и справяне с рисковете за здравето и живота на работещите. Можем още да четем, да даваме примери – само това, което се случи с рухналия върху четирима работници хотел край морето е един от най-драстичните примери, що се отнася до стреса той е пък сред основните причини на това, което извърши акушерката в една болница с четиридневно бебенце в София.

Сега  ще погледнем към манталитета на работодателите, работниците и онези предпазни средства, не само като каски и обувки с твърди бомбета, които пазят на работното място от злополука, а наистина като правила и умения да се работи и да се управлява модерно. 

Ще направим това с председателя на управителния съвет на фондация „Център за безопасност и здраве при работа” Владимир Глухов – търговски директор  на най-голямото предприятие в България, което произвежда предпазни средства за работното място.

Р.П.: Каква е вашата оценка на това как работи българина и защо статистиката- уви-  негативна, расте от година на година?

Владимир Глухов: В повечето от случаите вина носи и самият работник, но работодателите, доста голяма част от тях, обикновено се стараят да вземат минимума, който ги задължават наредбите да предпазно облекло и лични предпазни средства по-скоро като страх от институциите, отколкото като разбиране, че работника трябва да е обезопасен на работното място.

Р. П.: Обикновено се питаме и друго – къде сме ние, защото ясно е, че в незавидно положение е българският работник в сравнение с по-развитите предприятия, с по-развития пазар в, да речем, европейските страни.

В. Г.: Последните години може да се каже, че има промяна на нещата, може би след европейските програми, които имаше миналата година за безопасност и здраве при работа, за подобряване на условията на труд, както и това, че доста инвеститори в България пренесоха своя опит от западните страни, от европейските, и ги прилагат в България. Тук също имаме чудесни условия на труд в много наши предприятия. Не случайно нашата фондация, за да популяризира тези предприятия и за да им отдадем заслуженото на тях и да служат като пример организира и годишни награди по безопасност и здраве при работа, с което се стараем да стимулираме тези, които наистина правят нещо да получат някакво признание, в което да се стараят още повече и наистина да бъдат пример за останалите предприятия. Така, че вече 5 г. нашата фондация дава такива стимулиращи награди...

Цялото интервю с Владимир Глухов чуйте в прикачения файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30