Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колегите да не бързат със стачните действия, а да кажат мнението си за законопроекта

Проектозаконът за лечебните заведения предстои да бъде обсъждан в Народното събрание.

Още преди това да се случи обаче предстоящите нормативни изменения предизвикаха бурни реакции сред лекарското съсловие. Вчера лекарите от Онкодиспансера в Пловдив дори започнаха символичен протест срещу проектозакона в частта му за сливане на диспансерите с големите болници. Д-р  Даниела Дариткова коментира темата в интервю за Радио Пловдив:

Р.П.: Д-р Дариткова, доколко са основателни притесненията на лекарите от диспансерите, че при евентуалното им сливане с болниците те ще бъдат ликвидирани?

Даниела Дариткова: Аз искам да успокоя всички работещи в центровете за психично здраве, центровете за онко лечение, защото това са сегашните наименования на комплексните онкологични центрове – на бившите  диспансери, както и на центровете за кожно-венерически заболявания. Проектът за промяна в Закона за лечебните заведения в момента е на обществено обсъждане – на интернет страницата е качен на Министерството на здравеопазването. Нормативната процедура предвижда след като се чуят всички становища той да премине съгласувателна процедура във всичките останали министерства и да бъде предложен окончателният вариант от Министерския съвет на Народното събрание. И чак тогава е редът на Комисията по здравеопазване след като този закон е постъпил в Народното събрание. Смятам, че етапът е достатъчно ранен, има време да се чуят всички мнения, те трябва да бъдат изложени коректно, обективно в писмена форма от министерството и затова аз наистина апелирам колегите да изкажат своите мнения в писмен вид към министерството, в никакъв случай да не бързат със стачни действия, защото това не е в интерес на тяхната работа, не е в интерес на пациентите им.

Р. П.: Да кажем все пак, че лекарите се притесняват, че ще останат без работа или че това ще се отрази върху възнаграждението им. Отделно пък болните, според медиците, могат да останат без специализирано лечение каквото имат в момента в диспансерите. Това така ли е?

Д. Д.: Аз пак повтарям, че е много ранен етапът на процедурата по промяна на закона. Всички евентуални притеснения могат да се коментират  след като законопроекта излезе от Министерския съвет. На този етап той е на обществено обсъждане и е нормално да се чуе гласа на обществото.

Смятам, че по-сериозни са аргументите, които касаят обслужването на пациентите, което е твърде различно в някои от тези центрове от болниците за активно лечение и тяхната дейност. Проблемите касаят и собствеността, защото в повечето от случаите, да кажем 100 % от случаите те са общинска собственост и приобщаването им към държавата има много законодателни проблеми, а от друга страна много голяма част от онко центровете са оборудвани по европейски програми и там има изискване за запазване на собствеността в продължение на 5 г. Всички тези съображения смятам, че ще бъдат взети предвид. По-важното е, когато се прави една реформа наистина обективно да се прецени необходимостта от определени структури, да се преценят потребностите на пациентите в дадените региони и тогава да се пристъпи към една обща, поголовна административна мярка за приобщаване на определени центрове и окрупняване на структури, а по-скоро подходът да е индивидуален в интерес на пациентите. Още чуйте от интервюто на д-р Дариткова за програма „Точно днес”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30