Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тепърва ще плащаме парите на КТБ

Списък с имена на известни политици, общественици, шефове на държавни институции, журналисти,  които са посещавали банкера Цветан Василев, беше разпространен в медиите. Малко по-късно самият Василев отрече той да е публикувал списъка. 

Според адвоката на банкера Константин Симеонов обаче списъкът е автентичен. той е воден на ръка и това е нормална практика. Адвокетът предположи, че вероятно имената са изтекли от охраната или рецепцията на банката.

В списъка фигурират имената на депутата от ДПС Йордан Цонев, председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ и бившия лидер на ДСБ Иван Костов. 

Разговорът за КТБ продължаваме с Едвин Сугарев, който тази пролет направи собствено журналистическо разследване за сценария КТБ. 

Р.П.: Изненадан ли сте от развоя по случая КТБ сега след като тя беше обявена в несъстоятелност?

Едвин Сугарев: Не, не съм изненадан по никакъв начин от развоя на събитията около КТБ. Безкрайно наивно са си представяли нещата хората, които са вярвали, че с фалита на банката всичко ще приключи, остатъчното й имущество ще бъде разграбено без всякакви проблеми и с това случаят ще затихне и някак си ще отмре в миналото.

Няма как да стане това. Прекалено голяма афера е. Струва на българския народ и преди всичко на българските граждани, които с нищо не са виновни, милиарди вече тази афера и ще струва още милиарди, тъй като парите, които бяха дадени са само малка част от тези, които тепърва ще трябва да изплащаме, когато започнат много дела по изкуствения фалит на КТБ. Тъй че ще има много подобни списъци, много скандали и разправии около тази банка. Бих казал, че това е своеобразно изпитание, на което е подложено българското битие и от това доколко ще бъде доказана докрай истината за този казус зависи това дали ще приключи най-сетне с този омерзителен  преход от четвърт век, в който живеем.

Р. П.: Тази идея да се представя Цветан Василев като жертва на случващото се какво цели -  че е  бил използван от политиците?

Е. С.: Вижте, от една страна това е вярно. Той е бил използван от политиците, бил е използван като инструмент, който да гарантира тяхното просъществуване и вероятно от доста сериозни финансови потоци към техните черни каси.

От друга страна, разбира се, става дума за един човек, който е използвал връзките си с политиците, за да направи светкавична банкерска кариера...

Р. П.: А защо държавата си е затваряла очите в продължение на толкова години?

Е. С.:  Защото чрез КТБ се направи един механизъм, при който се сключва политическа сделка между българската олигархия и тези, които я представляват в институционално отношение т. е. тези, които управляват държавата. Чрез банката и чрез медиите на Пеевски се гарантира относителният медиен комфорт на всяко правителство, аз не казвам, че само примерно на правителството на Орешарски, но и две – три правителства преди това, срещу което пък банката получава преференции при печелене на търгове за обществени поръчки и други подобни и примерно при приватизационни сделки, както стана с Булгартабак, да речем...

Цялото интервю с Едвин Сугарев може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23