Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив празнува титлата Европейска столица на културата 2019

| обновено на 22.05.15 в 11:37
Цветни букви украсиха стълбите на "Каменица"
Снимка: Милко Петров, Радио Пловдив

Надпис Plovdiv 2019 украси стълбите на бар "Каменица" под водното съоръжение в подножието на Сахат тепе. Инициативата рекламира града като Европейска столица на културата през 2019 година. Пред оцветените букви десетки пловдивчани и гости на града се снимаха за спомен.

В интервю за Радио Пловдив заместник - кметът Стефан Стоянов заяви, че Пловдив е първият български град, който получава такова голяма международно признание. По думите му Пловдив заслужава цялото внимание, което получава и ще получава през следващите 5 години. 

Европейска столица на културата е една програма, която дава възможности за града и за държавата, добави той. Журито повярва на Пловдив, защото видя, че нашата програма се реализира още преди да сме спечелили номинацията, посочи Стоянов и даде за пример преобразяването на квартал "Капана" в първия артистичен квартал в страната.

В продължение на два дни Пловдив ще отпразнува спечелването на титлата Европейска столица на културата. Тази година по стечение на обстоятелствата те ще съвпаднат и с тържествата за 24-ти май. 

Празниците стартират тази вечер с откриването на  Пеещите фонтани. За старта на новото им  начало идва лично премиерът Бойко Борисов и министри. Пеещите фонтани и обновяването на ЦарСимеоновата градина са един от големите европейски проекти, припомни Стефан Стоянов. 

Утре на сцената пред общината кметът Иван Тотев ще поздрави пловдивчани, а 2019 балони ще литнат към небето. Празникът ще продължи през целия съботен ден на различни сцени и места в града. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”

От днес до неделя парк „Лаута“ е домакин на фестивала “BEERLAND”. В програмата на фестивала е концерт с участието на Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, Керана и Космонавтите, Черно фередже, Светльо and the Legends, Rock’n’roll Train – трибют на AC/DC, „Атолука блус картел“. Пловдивските детски музикални школи също ще се представят на голямата..

публикувано на 13.09.24 в 08:41

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34