Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха д-р Вальов за шеф на Онкоцентъра, въпреки протестите

| обновено на 04.06.15 в 13:41

Въпреки протеста на поне 1/3 от служителите на пловдивския онкоцентър, с 27 гласа "за" и 21 "против" пловдивските общински съветници утвърдиха д-р Красимир Вальов за нов управител на лечебното заведение.

Недоволстващите медици от Онкодиспансера приеха емоционално този избор и заявиха, че няма да допуснат д-р Вальов на работното му място като заплашиха, че ще спрат работа. Служителите подкрепят досегашния шеф на Онкоцентъра д-р Калин Калинов. 

Според д-р Евгений Динев, който оглавява лекарския съюз в бившия онкодиспансер, недоволството може да премине в подаване на оставки от страна на ключови лекари и отменяне на планови операции. Ситуацията е критична заради политиката на здравното миниистерство, касаеща лимитите, сливанията и приватизацията на лечебни заведения и в пловдивския КОЦ няма време за навлизане на нов управител, смятат шефът на анестезиологията Динев и колегите му.

От своя страна кметът Иван Тотев нарече протестиращите „политически бебета” и заяви, че те са манипулирани. Той подчерта, че за разлика от д-р Калинов, бъдещият управител не е член на ГЕРБ и е еднакво отдалечен от всички политически сили. Тотев беше категоричен, че бъдещето на онкодиспансера не зависи от управителя му, ако той няма зад гърба си общината, която да брани самостоятелността и развитието на здравното заведение пред министерството. Кметът увери, че Община Пловдив е против политиката на министър Москов за евентуалното сливане на диспансера с Университетската болница, която разполага с база за лечение на онкозаболявания.

Част от недоволстващите лекари бяха обидени от отношението на Иван Тотев към проблема и заявиха, че поведението му в залата е било безпардонно и че предизвестява "политическата му смърт" преди местните избори тази есен. 

Пред Радио Пловдив бъдещият началник на Онкоцентъра доктор Вальов подчерта, че в програмата му за управление няма съгласие с подобно сливане и че диспансерът трябва да се развива като самостоятелно лечебно заведение, каквото е и намерението на общината. Красимир Вальов не скри, че е огорчен от отношението на служителите към него и обяви, че прощава това, като дава двумесечен срок за изясняване на отношенията. Според него пациентите на КОЦ-а са с влошено здраве и психика и заслужават грижи и много труд, а не разделение.

Назначаването на доктор Вальов за управител на КОЦ-Пловдив ще се обжалва пред самия Об С, пред Областния управител Розалин Петков и пред Административния съд в Пловдив, съобщи юристът на диспансера Константин Стефанов. Според него, служителите и общинските съветници, които не подкрепиха предложението, има нарушения в конкурсната процедура, както и подмяна на изборната комисия изцяло с членове на управляващите от ГЕРБ. В нея е имало само 2-ма лекари, а индивидуалните протоколи с оценките ще бъдат показани само при официално обжалване по съдебен път, стана ясно от изказване на главния общински юрист Илиян Иванов. Според него конкурсът е напълно законен.

Дебатът на общинските съветници беше основно около предложението на Слави Георгиев за обявяване на нов конкурс, както настояваха и медиците. Подкрепиха го 20 от членовете на местния парламент при необходими 26 гласа.

Протестът на служителите на Онкоцентъра пред сградата на ОбС продължи дълго след гласуването на точката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39