Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега е моментът да се разреши износът на дървесина

Министерството на земеделието  съобщи, че мораториумът за износ на дървесина остава в сила, въпреки изтичането на тримесечния срок. Забраната остава в сила до приемането на промени в закона и цели безконтролното изсичане на горите. 


Според Желю Върдунски – съдружник в дърводобивно и дървопреработвателно дружество бизнесът почти е спрял, временно търсим допълнителни производства. Всички дървопреработвателни предприятие са пълни с дървесина, никой в момента не купува дърва за огрев, обясни пред РП той ситуацията в бранша.


"Не знаехме, че ще има мораториум и купувахме дървесина и сега не можем да я пласираме. Сега е моментът да има износ на дървесина. Съкращаваме хора, защото не можем да работим на пълен капацитет", каза Върдунски.


Според него ограничението трябва да се наложи, ако вътрешният пазар има нужда от дървесина, а сега такава няма. Той заяви, че подкрепя предлаганите промени в Закона за поставяне на JPS-и на камионите и камери в помещенията. Въпросът е да има кой да следи тези JPS-и, каза Върдунски.


По думите му, незаконната сеч е покрай селата, а големите фирми в дърводобива и преработката са под постоянен контрол.


Според Борислав Сандов от Зелените мораториумът е популистка мярка, която няма да доведе до желания резултат. Това е причината секторът да продължава да има проблеми. "Това не са устойчиви мерки, както за гората, така и за бизнеса", обобщи Сандов. 


Той се обяви за бързи законови промени, които да сменят принципа на действие като се отдели практиката от търговията. Не бива да има продажба, там където се сече. Трябва да има лицензирани складове, които да търгуват с дървесината, каза той. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Антоанета Христова

Изборите ще се решат от корпоративния и платения вот

В преполовената предизборна кампания говорим за нейния интензитет или по-скоро за липсата му, за купуването на гласове и тяхната цена и за шансовете след седмите поред избори да има правителство. Анализът в програма "Ден след ден" е на политическия психолог Антоанета Христова . Проф. Христова каза по повод купувачите на вот : "Усещането у хората..

публикувано на 11.10.24 в 16:12

Няма решение за транспорта до Труд и Войводиново

В събота и неделя на протест излизат пловдивските села Трилистник, Труд и Войводиново.  За пореден път те ще напомнят, че имат транспортни проблеми и неспазени обещания към тях от страна на местните власти. В Трилистник от миналата година настояват да се изгради жп надлеза, за да не изминават десетки километри по заобиколни лоши пътища или да се..

публикувано на 11.10.24 в 15:50

Първият частен пътнически влак все още загрява на старта

Все още не е ясно кога ще започне движението на първия частен пътнически влак у нас. Васил Лясков, изпълнителен директор на ПИМК Рейл Експрес-компанията, която има лиценз за пътнически превозвач, каза пред Радио Пловдив, че все още тече подготовка за това. "Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем конкретна дата за това. Все още сме в процес на..

обновено на 11.10.24 в 15:29
Веселина Карапеева

Обучението по математика трябва да се засили

Ще се стигне ли до увeличение на броя на децата, които се приемат в математическите гимназии, за което настояват водещи математици у нас?  Веселина Карапеева, директор на пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ заяви, че подкрепя идеята  да се дава шанс на децата да изучават профилирано и засилено предметите, към които имат..

публикувано на 11.10.24 в 11:00

Трети сезон на EX ANTE тръгва по Радио Пловдив от 3 ноември

От 3 ноември по Радио Пловдив стартира трети сезон на ЕХ АНТЕ с икономиста Георги Стоев. „Отново на фокус ще е икономическото и критичното мислене. Този път малко повече акцентирам върху това как родителите и учителите могат да помагат на децата да прилагат икономическо мислене в училище, а и в живота. Това е важно, тъй като живеем в..

публикувано на 11.10.24 в 10:23