Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев, Каназирева и Атанасов ще са фаворитите в предизборната битка

Николай Близнаков

Според социолога от агенция " НЕОХРОН" Николай Близнаков битката за кметския пост на предстоящите избори  ще бъде разпределена между Иван Тотев, Дани Каназирева и Славчо Атанасов. Ако извадят силни кандидати РБ, АТАКА и ДПС, обаче те също могат да изтеглят гласове от подкрепата за тримата. Засега е рано обаче да се коментират нагласите, защото процесите са много динамични. 

Най-голямата партия в Пловдив е ГЕРБ, тя няма конкуренция в Пловдив. БСП в момента е доста слаба и в Пловдивския ОбС това се забелязва. Още повече, че досега  традиционно през годините на демокрацията най-слабите резултати за БСП са в Пловдив.

Призивите да се прави референдум по въпросите, свързани с избирателния кодекс не са уместни. Референдумът е тежко оръжие и има стойност в държави с опит.  Нашето общество  обаче едва ли ще вземе правилното важно решение, ако чрез референдум бъдат попитани хората  по значими за държавата въпроси. Според Близнаков не е уместно да бъде приемане  като  условие и задължителното гласуване, защото  освен че подходът не е демократичен, то няма да доведе и  до обективни резултати за нагласите на хората.  Хората не трябва да бъдат задължавани да правят нещо, което те трябва да вършат по убеждение. Като пример  Близнаков посочи, че в големите градове, където подкрепата за ДПС е минимална, в условията на задължително гласуване може и да разшири обема си.

Хората си представят неправилно, че пряката демокрация се изразява единствено чрез референдум. Тази форма на демокрация е най-популярната, но не и единствената. Напротив, референдумът може да компрометира демокрацията, както се получи с референдума за АЕЦ Козлодуй. Нямаме право на подобен неуспешен опит, защото хората ще се разочароват и до урните няма да отидат и онези, които досега са го правили. Все едно е да поискаш с багер да изкопаеш дупка в градинката си за едно цвете........


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08