Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакат се присъди по делото срещу "пазарджишките имами"

| обновено на 01.07.15 в 11:37

Очаква се днес Пловдивският апелативен съд да произнесе присъди по делото за проповядване на антидемократична идеология. По него подсъдими са 12 души, начело със соченият за техен лидер Ахмед Муса Ахмед, които обжалваха присъдите си, наложени от Пазарджишикя окръжен съд. 

Останалите от групата са Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа. Сред тях Ахмед Муса е единственият с ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода, но  то би станало реално четири, тъй като има предишна условна присъда от 3 години затвор, през чийто изпитателен период е извършил  и другите наказуеми деяния. 

Други двама от групата са с условни присъди, а всички са с наложени глоби  от 2 до 5 хиляди лева.   В последния кръг на процеса, известен още като „делото срещу пазарджишките имами” през миналата седмица, в продължение на два поредни дни  защита и прокуратура изложиха  пред съдебния състав своите пледоарии с  коренно противоположни искания. 

Адвокатите на подсъдимите настояха  за отмяна на досегашните присъди и  тяхното пълно оправдаване,  докато  държавното обвинение поиска завишаване на  наложените глоби и утежняване на наложените  от Пазарджишкия окръжен съд присъди.

Пловдивски активисти на ВМРО организират мълчалив протест пред Съдебната палата в Пловдив по обед, когато се очаква на втора инстанция да бъдат обявени присъди по така нареченото дело за радикален ислям срещу Ахмед Муса Ахмед и още 12 пазарджишки проповедници с различни присъди за разпространяване на антидемократична идеология. Очаква се към акцията на воеводите да се присъединят и техните съмишленици от Националния фронт за спасение на България. 

По време на делото в Пазарджик, ние бяхме там всеки път и спряхме напъните на десетки хора, облечени нетрадиционно да влияят на уважаемия български Съд. След това рязахме бради! Предупреждвахме! Обидно ниските присъди показват, обаче, че макар намерени за виновни, няма адекватни наказния, пишат в декларация от ВМРО. Те обявяват с ирония, че ПФ ще почерпи с баклава за края на една съдебна битка, която е демонтирала устоите на българската държавност, а с десерта трябвало да се свиква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07