Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: Строителството на Зоопарка се обжалва

| обновено на 08.07.15 в 13:34
На сесията на ОбС Иван Тотев щял да получи трион за подарък
Снимка: Радио Пловдив

20-ина пловдивчани и представители на различни организации протестираха срещу започналите строителни работи за пълната реконструкция на градския Зоокът, затворен от лятото на 2008-а заради лоши условия. 

Активистите предупредиха, че разширението на зоопарка ще доведе до изсичането на 30 декара гори, както и че проектът се изпълнява при липсата на законно одобрен устройствен план на града, на законно издадено строително разрешение и  без задължителната процедура по оценка на въздействието върху околната среда. 

Георги Сербезов от Сдружението за защита на животните обясни, че строителното разрешително, с което наскоро се похвали кметът Иван Тотев, не е било оповестено пред обществеността по установения ред и е в противоречие с редица законови процедури. Затова според Сербезов то подлежи на обжалване, което вече е направено. 

Екологът Васил Къдринов от сдружението „Гео” обяви от името на протестиращите, че на предстоящата сесия на ОбС те ще представят 3 други парцела в Пловдив, които били по-подходящи за изграждането на новата зоологическа градина. Местата били в „Тракия”, „Източен” и „Южен”, като в тези случаи нямало да се изисква сеч на дървета. 

Екозащитниците не са съгласни и с избора на фирмата-изпълнител на поръчката за 4 милиона и 600 000 лева – „Запрянови ‘03” ООД. Бившата кметица на район „Западен” Десислава Желязкова припомни, че е внесла сигнал до прокуратурата по темата, както и че се готви изсичането на още 600 декара гори от другата страна на Гребния канал, отново на територията на парк „Отдих и култура”. Адвокат Атанас Петров показа документи от общината, според които през 2014-а фирмата е изключена от конкурс за обществена поръчка, като няколко месеца по-късно е одобрена за изпълнител при малко по-ниска цена. При това, проект за самия Зоокът е бил представен 6 месеца, след като „Запрянови” печели конкурса. 

Заместник-кметът по общинската собственост и строителството Димитър Кацарски не отрече това разминаване, но според него е достатъчно наличието на готов проект при получаването на строителното разрешително. От Община Пловдив са категорични, че към началото на строителните работи администрацията е разполагала с всички необходими документи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07