Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Супер шоколад с мая за бира - възможно ли е?

Снимка: БГНЕС

Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.

Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.

Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.

И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Карлос Насар

Карлос Насар е световен шампион за трети път

Карлос Насар стана световен шампион за трети път в кариерата си. Той стори това в новата за него категория до 94 килограма на шампионата на планетата във Фьорде, като го направи след колеблив старт и едва четвърто място след изхвърлянето. В изтласкването обаче българинът бе над всички с успешни опити от 210, 219 и световен рекорд на 222 килограма, за..

публикувано на 10.10.25 в 09:33

УЕФА даде за пример Футболното училище на Ботев

Футболното училище на Ботев (Пловдив) бе дадено за пример в новата програма на Европейската футболна централа (УЕФА) - "Take care".  Програмата е насочена към ангажиране на спортни организации, треньори, родители и общности в подкрепа на децата за справяне с ключови съвременни предизвикателства – от липса на физическа активност и нездравословни навици,..

публикувано на 09.10.25 в 16:57

Цветелина Петрова остава във ВК Марица

Цветелина Петрова остава в отбора на женския волейболен шампион Марица (Пловдив) и през новия сезон.  17-годишната състезателка, продукт на школата на "жълто-сините", има спечелен златен дубъл с женския отбор през изминалия сезон, като бе част от състава, който постигна историческо преминаване на груповата фаза на най-силния европейски клубен..

публикувано на 09.10.25 в 16:49

Спартак играе срещу Левски (Карлово) на 22 октомври

Отложената среща на Спартак (Пловдив) с Левски (Карлово) от XII кръг на Трeта лига - Югоизточна група ще се изиграе на 22 октомври (сряда) от 16:00 часа. Така Спартак ще има две поредни гостувания – в Карлово и Съединение, след домакинството срещу Марица (Милево). Но преди тези предизвикателства ни очаква битка за Купата на България. В неделя..

публикувано на 09.10.25 в 12:55

Ботев Пловдив отговори остро на обвиненията от Славия

Ръководството на Ботев Пловдив излезе с официална позиция след твърдения на господин Стефанов, че "емисари на Ботев" са били в София и са искали от играчи на Славия да продадат мача между двата отбора. От клуба категорично отрекоха подобни действия: "Никога, при никакви обстоятелства и в никакви форми, ръководството или представители на клуба не са..

публикувано на 08.10.25 в 18:04