Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Супер шоколад с мая за бира - възможно ли е?

Снимка: БГНЕС

Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.

Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.

Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.

И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ботев - Берое 0:0

Ботев (Пловдив) и Берое направиха нулево равенство

Регионалното дерби между Ботев (Пловдив) и Берое (Стара Загора) завърши при нулево равенство на стадион “Христо Ботев". Така "жълто-черните" останаха без успех от началото на годината, докато старозагорци от своя страна прекъснаха поредицата си от три последователни поражения в елита.  Преди срещата от 27-ия кръг на Първа лига спортният директор на..

публикувано на 02.04.25 в 19:04
Ивайло Петков и все още обиденият Петко Ганчев

Арда подари екип на Петко Ганчев, когото погрешка погреба

Легендата на Арда (Кърджали) и голмайстор на клуба Петко Ганчев бе специален гост на мача с Черно море, спечелен с категоричното 4:0. Преди двубоя Петко Ганчев се видя със спортния директор Ивайло Петков, който му подари юбилейна фланелка с името на легендата. Той гледа мача в компанията на други ветерани на Арда Както е известно, клубът от Кърджали..

публикувано на 02.04.25 в 16:23
Антон Зингаревич

Зингаревич джиросва 30 % от акциите на Сдружението

Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зингаревич джиросва безвъзмездно 30 процента от акциите на клуба на "Сдружение ПФК Ботев". Това съобщиха от ръководството на клуба. В понеделник руският бизнесмен, който е с 10-годишна забрана за влизане в България, обяви решението си да се раздели с тези активи. След придобиване на акциите от Сдружението те ще..

публикувано на 01.04.25 в 22:54

Представиха "Златната книга на СК Ботев - Пловдив"

Фототипното издание на „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев – Пловдив” от 1927 година бе представено снощи. Събитието бе организирано от бившия кмет на града Здравко Димитров и на него присъстваха президентът на Република България от 1997 до 2002 година Петър Стоянов, бившият собственик на футболен клуб Левски – Тодор Батков, инж. Никола..

публикувано на 01.04.25 в 09:46
Драмата с акциите на Ботев (Пловдив) продължава

Зингаревич обяви - продавам 30 процента от Ботев

Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зингаревич обяви, че продава 30 процента от акциите на клуба. Той съобщи това в официално изявление в профила на "канарчетата" във Фейсбук и обясни, че за постигане на целите на "жълто-черните" през следващите години са необходими 10 милиона евро инвестиции. Руският бизнесмен има 10-годишна забрана за влизане в..

публикувано на 31.03.25 в 23:11