Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът ще е невалиден

Народното събрание отхвърли два от въпросите на президента Плевнелиев за референдум – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

Минути преди гласуването в Парламента проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, прогнозира пред радио Пловдив, че вероятно ще остане само въпросът за електронното гласуване. Тази прогноза се сбъдна и депутатите отхвърлиха другите два въпроса, предложени от държавния глава – за мажоритарен избор на част от депутатите и за задължително гласуване.. 

„Референдумът няма да има валидност, защото няма да се съберат достатъчно гласоподаватели, които да упражнят своята воля“ – счита проф. Константинов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50