Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не високите глоби, а тяхното събиране ще стресне шофьорите

Войната по пътищата е във вихъра си това лято. От днес Националната си полиция започва кампания за ограничаване на максималната скорост на пътя.

Емил Панчев - председател на СБА твърди, че гонките, които миналата седмица взеха живота на две деца, не са основната причина за многото смъртни случаи у нас. Безумното шофиране и липсата на контрол са в основата на многото ПТП-та и жертви,  за да има  вече  около 400 загинали по пътищата, каза той. 

В същото време той твърди, че у нас е направено не малко за сигурността по пътищата. Панчев припомни, че през 1990 година, в началото на демокрацията, загиналите в нашата страна са 1500  при онзи брой автомобили и онези пътища. Сега има много повече коли и много повече пътища, а броят на загиналите е 600 - 650 на година, коментира председателят на СБА като заключи, че "очевидно нещо се е променило". 

В същото време България изостава в статистиката. В белите страни жертвите на катастрофи са  26 - 28 на 1 милион души, при нас са 86 - 90 на 1 милион души. Това означава, че има много какво още да се направи, каза Емил Панчев. 

Необходим е изцяло нов закон, който ще даде резултат във войната по пътищата. Законът, който до момента многократно е кърпен и тромав към нарушителите, трябва да бъде пренаписан. Ако глобите са твърде високи, те се обезмислят, защото не се плащат. Трябва да се повиши събираемостта на тези глоби, смята председателят на СБА. Сега събираемостта е едва 55 процента. 

Той посочи, че трябва подготовката на младите шофьори да се подобри и даде за пример Австрия. Там водачите имат временни книжки за 1 година, после се явява на полигон, проверяват му се уменията и тогава се дава истинският документ за управление на МПС, обясни Панчев. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23