Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланието на БПЦ е към Правителството

д-р Мариян Стоядинов - богослов

В посланието на БПЦ виждам поне два контекста, които са част от света, в който живеем - един по-глобален и един по-локален. Глобалният  факт продължава  вече 4-5 години и  в него има два скандала. Това заяви богословът д-р Мариян Стоядинов. Според него държави, които доскоро са живели в някакво предишно състояние, бяха разрушени и всичко беше превърнато в пепелища – от Либия до Ирак и Сирия. 

Другият голям скандал е, че нашата църква говори за тези неща едва сега, когато е изтекла страшно много кръв на християни – мъченици по тези земи. Нашите братя по вяра са клани като животни, сестрите ни по вяра са продавани като стока. Християнството е подложено на такъв геноцид на територията на Близкия Изток, какъвто е имало по времето на Темерлан и след това по времето на Първата световна война. Това е големият контекст, коментира д-р Стоядинов.

Той подчерта, че в този конкретен  контекст трябва да се чете изявлението на Православната църква. Това е ситуация, в която цяла Източна Европа от Прибалтика до Карпатите имаше критично отношение към това, което Германия и западните държави правят. Германия казва: „Имаме голямо сърце, но въпреки това имаме лимит.”. Проблемът обаче е там, че ние не знаем, кога сме достигнали лимита.  Ние, бедните роднини от Изток, казваме същото: Имаме голямо сърце, но вече сме стигнали лимита, а това не е същото. Защото ние никога не сме излизали от лимита на мизерията, от лимита на второто качество европейци и когато „големите началници”, както официално ги наричаме, правят каквото искат навсякъде, ние трябва да споделяме това, което те правят, заяви Стоядинов..

Спорeд него в  посланието на БПЦ има и нещо наивно – това, че нашето правителство може да лобира пред световната общност за спиране на войните по цял свят. Ами, ние като държава, сме съюзници на тези, които разрушиха Либия. Съюзници сме и на тези, които помагат на умерени ислямисти да разрушават друга държава и носим последиците от това........Не сме на луната, не сме изолирани, дори и да не сме участвали с бомбардировачи, сме изпращали контингенти.  Гласували сме, най-малкото е, че сме мълчали, когато „големите” са правили това, което искат. И когато държавите от Източна Европа реагират критично, нашата църква казва това, което всъщност казват хората от Прибалтика, Словакия, Румъния, Унгария и което не се чува от нашето Правителство. Затова адресатът на обръщението е Правителството. Всеки друг разговор за  морал е лицемерен, каза още д-р Мариян Стоядинов. 

Цялото интервю с Мариян Стоядинов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01