Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър и висши военни гледат полети на МиГ-29 в Граф Игнатиево

В авиобаза "Граф Игнатиево" ще има ВИП-ден на двустранното българо-полско воено-въздушно учение. На него ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и Кшищоф Краевски извънреден и пълномощен посланик на Полша.

Тази сутрин се разбра, че обявеното изнесено заседание на Комисията по отбрана в изтребителната ни база няма да се състои. То ще бъде следващата седмица в парламента и на него ще се обсъди кризата с наличието на изправни изтребители в страната. В момента България разполага само с четири действащи МиГ-29, а до средата на следващата година те ще останат – два. Затова и МО предложи самолети на страните от НАТО да участват в партулите по Air Policing в нашето небе. Това се предвижда в промени в Закона за въоръжените сили.

Заради кризата с бойната авиация командирът на ВВС ген. Румен Радев вчера подаде оставка, но след среща с премиера Бойко Борисов я оттегли. След завръщането си от посещение в Алжир военният министър Николай Ненчев имаше също разговор по темата с премиера. Днес сутринта Ненчев ще бъде в парламента. Предвидена е среща с ПГ на Реформаторския блок. 

Според депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов договорът за ремонт на българските изтребители "МиГ-29" в Полша е бил парафиран вчера. Предстои Министерският съвет на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа, каза Караджов пред журналисти в парламента и разясни процедурата за подписване на договора. Трябва да има съответната санкция на МС. Но преди това надлежно упълномощено лице от полската страна и надлежно упълномощено лице от наша страна - в случая заместник-министър, вчера са парафирали официално този договор и се очаква да влезе в МС в сряда, заяви депутатът от Реформаторския блок. Той уточни, че договорът е бил парафиран от заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Гроздан Караджов разясни и разликата между парафиран и подписан договор. "Парафира се документ, по който е постигнато споразумение на работно ниво, на ниво "работни групи между две страни", след това той трябва да мине по законно установения ред. Законно установения ред за такъв тип договор е той да бъде утвърден от МС, чак след това в решението на правителството се записва, че упълномощава министъра на отбраната да подпише договора и тогава парафираните страници биват подписвани", посочи той.

Според Караджов, за да е парафиран договорът, това означава, че няма съмнение, че полският оръжеен завод може да извърши тази дейност.

В учението на "Граф Игнатиево" България участва с наличните си изтребители МиГ-29 и МиГ-21 и военно-транспортен самолет С-27J Spartan. ВВС на Полша участват с модернизираните си МиГ-29М/УБМ и транспортните самолети С-295 Casa и С-130Е Hercules. За днес и утре е предвидено планирането на съвместната тренировка. Самите полети ще бъдат от 30 септември до 7 октомври.

Задачите, които ще се изпълняват са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни въздушни операции, съвместни тренировъчни мисии по охрана на въздушното пространство, се посочва в информацията. В програмата е заложена и размяна на екипажи за обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани в авиацията на двете страни.

Целта на участието на българските ВВС е постигане на по-висока оперативна съвместимост при участие в операции под егидата на НАТО и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.

Българо-полското учение е в резултат на споразумение между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Неин ръководител е командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Иван Лалов.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

20-годишен водач пострада при катастрофа край Ягодово

Катастрофа е възникнала около 17.30 ч. на входа на с. Ягодово, съобщиха от пловдивската полиция.  Според първоначалната информация, 20-годишен водач не спрял с микробуса си на знак "стоп" и бил ударен от движещ се с предимство тежкотоварен камион.  Алкохолните проби на двамата водачи са отрицателни, посочват от полицията. Младежът е откаран в..

публикувано на 19.09.24 в 17:38

Оставиха в ареста 3-мата, отвлекли и пребили мъж заради чат

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево и бивш кмет на Красново Цвятко Истилянов, синът му Петър и неговият приятел Валентин Джевизов остават в ареста. Това реши преди минути Районният съд в Пловдив, като мярката подлежи на обжалване пред Окръжния съд. Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях Тримата са..

публикувано на 19.09.24 в 17:32

Задържаха ало измамник, ощетил пенсионери с близо 27 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив задържа под стража за 72 часа 25-годишен мъж за извършени телефонни измами за близо 27 000 лева. Повдигнато му е обвинение за имамите, при които са пострадали двама пенсионери на 77 и 75 години. По делото е установено, че на 21 юни тази година в дома си в Пловдив непознат мъж позвънил на единия пенсионер, като се..

публикувано на 19.09.24 в 17:16

100 000 коли влизат в Пловдив всеки ден, отчете общината

Между 75 и 100 хил. моторни превозни средства всеки ден влизат в Пловдив, сочат данни на данъчната служба за регистрираните МПС на територията на община Пловдив, от "Пътна полиция" и общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", съобщи заместник-кметът по строителство, инвестиции и общинска собственост на Община Пловдив инж. Тошо..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

След промени в ЗДвП камерите на ТОЛ системата ще засичат средна скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата имат готовност да започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Служебният кабинет внесе изменение в Закона за движение по пътищата, където дефинираме именно "средна скорост", за да може тя да бъде правоприлагана", каза..

обновено на 19.09.24 в 15:01