Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът - убиец, разтърсил ОДП Пловдив, излиза под гаранция от 10 000 лв.

| обновено на 08.10.15 в 20:51


Съдът пусна под гаранция от 10 000 лв.  Милан Дивеков, който блъсна и уби на място 63- годишен мъж  това лято.  Инцидентът стана малко преди полунощ на 20-ти  август на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров".  След близо два месеца в ареста, Милан  поиска по-лека мярка за неотклонение.

Въпреки противоположното настояване на прокуратурата, съдия Милена Рангелова уважи молбата, като обаче наложи необичайно висока парична гаранция за освобождаването на младежа.

По думите и, събраните доказателства са достатътчни за изясняването на фактологическата обстановка, показанията на свидетелите са оформени и прикрепени към делото, така че  обвиняемият няма възможност да попречи на досъдебното производство и затова престоят му в ареста повече не е наложителен.

„Гласувам Ви доверие, но това далеч не означава, че сте оневинен, напротив, извършеното от Вас тежко престъпление е безспорно и за него се полагат от 3 до 10 години лишаване от свобода. Най-вероятно ще бъдете осъден и ще влезете в затвора“ – обясни съдията.

В пространна реч тя обоснова мотивите за решението си – паричната гаранция е достатъчно висока спрямо доходите на младежа и неговото семейство,  което ще бъде „спирачка“  срещу евентуален опит Милан да се укрие или да попречи на правосъдието.  Въпреки това, решението подлежи на обжалване пред по-горната инстанция, уточни съдийката.

Прокурор Стефани Черешарова веднага обяви, че ще протестира смегчената мярка.

Тя изтъкна, че според автотехническата експертиза,  във фаталната вечер младежът е шофирал със 100 км.ч,   скорост двойно по-висока от разрешената в градски условия. При това положение, блъснатият от него 63-годишен мъж  не е имал никакъв шанс.  Експертите са дали категорично становище, че  ако Милан е карал поне със 76 километра в час, трагедията би могла да бъде избегната.  Допълнително, той е управлявал колата си с ясното съзнание, че се движи по оживен булевард, в приятна лятна нощ, когато хората се разхождат до късно и е трябвало да внимава. Най-вече, пешеходната пътека е била ясно обозначена и видима отдалеч по ярко осветения булевард,  което утежнява вината му, настоя прокурорът.

Младежът неколкоратно се разплака в съдебната зала.  В дадената му последна дума, по настояване на съдията, той разказа, че живее в Пловдив със сестра си отделно от родителите им, които пребивават в близко село.

Милан притежава шофьорска книжка от 2009 г., има постоянна работа на трудов договор като монтьор във фирма „Водстрой“АД,  със заплата около 600 лв.   Ако бъда освободен, работодателите ми са готови веднага да ме върнат на работа, защото съм много добър специалист,  увери  той.

В кулоарите след заседанието, родителите отказаха всякакъв коментар, но адвокатът Димитър Антонов призна, че  за семейството е почти невъзможно събирането на определените 10 000 лева гаранция.  Ако тя бъде потвърдена на по-горна инстанция, но  не бъде внесена в определен срок,  младежът няма как да напусне ареста, припомнят юристи.

Случаят с Милан Дивеков обаче предизвика истинско сътресение  в областната дирекция на МВР в Пловдив, довело до оставки, пенсиониране  и уволнения. До това се стигна, когато при съдебното заседание се разбра, че след катастрофата е последвал  повърхностен оглед и кратък разпит, след който младежът е бил освободен.  По-късно той бе въдворен под домашен арест, а на 20-ти август съдът му наложи постоянно задържане.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров обаче обвини полицията, че е допуснала груби процедурни нарушения, след което тогавашният шеф на дирекцията Пламен Узунов подаде оставка, неговият заместник Георги Георгиев обяви, че също се оттегля в пенсия,  а прокуратурата започна вътрешна проверка. Скандалните последици от трагичната катастрофа доведоха и до смяната на оглавяващият Пътна полиция Радослав Начев, а.

Близките на загиналия обявиха подозренията си, че младежът е бил „покрит“ при събирането на доказателства от негов близък полицай, извършил огледа.  Проверката е приключила, но нейните резултати все още са неизвестни,  каза днес в съда адвокатът на Милен Дивеков.

Евентуалното обжалване на паричната гаранция ще се проведе във вторник, 13-ти октомври, пред Апелативния съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07