Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решиха: В Девин балотаж между първия и четвъртия

Общинската избирателна комисия в Девин допусна до участие в балотажа в неделя класиралия се четвърти на първия тур на изборите - Юлиян Семчев, издигнат от местната коалиция "Обединени за Девин и общината". 

На първия тур той събра 5.66% от гласовете на избирателите. Така балотажът в неделя ще е между Юлиян Семчев и кандидата на ГЕРБ Красимир Даскалов, с изборен резултат на първия тур 40,99%.

Заявката е подадена и всичките близо 11 000 бюлетини за балотажа ще бъдат отпечатани още утре, увериха от ОИК-Девин. 

Решението си ОИК – Девин взе след продължило близо четири часа заседание и в очакване на указания от Централната избирателна комисия, която по – рано днес даде инструкции решението да бъде взето на местно ниво. 

До безпрецедентния казус се стигна след като от балотажа се отказаха последователно Цветалин Пенков, получил втори изборен резултат и третият в класирането Здравко Василев.

Досегашният кмет на Девин Цветалин Пенков, издигнат от Местна коалиция „Обединени за общината”, получи на първия тур 25,85% от гласовете на избирателите.

На негово място ОИК трябваше да обяви следващия кандидат по резултат - Здравко Василев от ДПС, който получи 17.23%. Преди ден Здравко Василев също се отказа от участие в балотажа. От ОИК-Девин призоваха ЦИК да вземе решение, заради изтичането на срока, в който е можело да бъде взето решение. От ЦИК днес отново върнаха решението по казуса на местно ниво. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради ремонти децата от ОУ "Антим I" ще учат в други сгради

В програма "Точно днес" говорим за летните ремонти на училищата в Пловдив.  Уточняваме къде ще учат малките ученици от Основно училище "Екзарх Антим Първи" от 16 септември, в разговор с директора Катерина Василева.  Тя съобщи, че при тях паралелно вървят два процеса на реконструкции и строеж. Първият ремонт е на основната сграда с пари от Плана за..

обновено на 29.08.24 в 10:31

Над 515 милиона лева струва на България вълната от предсрочни избори

В края на октомври предстои българските избиратели отново да отидат до урните, за да гласуват за народни представители в 51-вото Народно събрание. Това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни.  От началото на 2021 г. досега страната ни е похарчила близо  515 млн.лв. за провеждането на парламентарни избори , съобщава БТА. В тази..

обновено на 29.08.24 в 10:12

Днес почитаме Свети Йоан Кръстител

На днешния 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото.   Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината.   Когато бил на 30 години, св. Йоан..

публикувано на 29.08.24 в 10:11

Очакват се валежи, градушки, лек спад на температурите

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха предупреждение за интензивни валежи и гръмотевици в области от Североизточна и в Югозападна България, както и в Софийска област. Днес преди обяд над Източна България, а след обяд и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще..

обновено на 29.08.24 в 08:39

Млад "дрифтър" с БМВ кацна върху мантинела в Асеновград

Втора тежка катастрофа стана в последните 24 часа, отново с БМВ и млад шофьор. Този път инцидентът е в Асеновград и се размина без пострадали, но катастрофата е била зрелищна, разказаха очевидци. Произшествието се е случило към 13.30 ч. на централната улица „Иван Асен Втори“.  Оказва се,  че 19-годишният младеж  е дрифтирал по двулентовия път и с..

обновено на 28.08.24 в 18:10