Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален календар разказва за Пловдив в снимки

| обновено на 07.12.15 в 16:16

В навечерието на 2016 година Регионалният  исторически музей разказва историята на  града на страниците на луксозен стенен календар, озаглавен „Пловдив в миналото". 

Изданието  включва едни от най-ценните фотографии, създадени от 70-те години на XIX в. до средата на XX в, които са с изключително качество, обясни директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. По думите му изображенията не само  са съхранили пловдивския дух, които и днес ни дава  самочувствието, че живеем в най-стария жив град на Европа, но и показват улици, сгради, емблематични места, които с годините са се променили или дори са напълно изчезнали. 

СнимкаВ календара могат да се видят панорамна снимка  на Пловдив от 1873 г., тепетата във вид от преди век, придошлата река Марица и първият й мост, площад „Джумая" без Римския стадион, първите тролейбуси по него, павилионите на първото изложение - не само в България, но и на Балканите, обясни  Шивачев. Всяка страница от календара отваря нова тема от миналото на Пловдив, към която е добавена и историческа справка. 

Текстовете към фотографиите разказват как е унищожено Марково тепе и кога започва озеленяването на останалите хълмове, кой е първият пътешественик, описал часовниковата кула на Сахат тепе, какви са предишните наименования на площад "Римски стадион", кои са архитектите, дали облика на Главната, защо в продължение на хилядолетия Трихълмието е било душата на града, а "Узун чаршия" е наричана "търговското сърце", какви са фактите около организирането на Първото българско земеделско-промишлено изложение, създаването на градината "Цар Симеон".

Фотографиите показват и градски забележителности, които вече не могат да се видят – като Марково тепе, автентичната сграда на Военния клуб, дарената сграда за болница на бедните от Димитър Кудоглу, сградата на аптека „Марица” и още много  други сгради и забележителности от историята на Пловдив.

Фотографиите са дело на  легендарни майстори на обектива - Димитър Кавра, Георги Данчов - Зографина, братя Карастоянови, братя Кацарови, Вацлав Велебни, Никола Стаменов, Андрей Андреев. Календарът е в ограничен тираж и може да се закупи от Историческия музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55