Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молитва на толерантността отслужиха в Джумая джамия

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

В присъствието на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче в Джумая джамия в Пловдив бе отслужена Молитва на толерантността. Това стана с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, представители на мюфтийствата от Пазарджик, Смолян, Кърджали и цяла Южна България. 

Снимка

Службата бе по повод навършването на две години от нападението над Джумая джамия. Това стана на 14 февруари 2014 година по време на протестите срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство. Тогава част от протестиращите хвърляха камъни и димки срещу джамията и изпотрошиха стъкла на сладкарницата.

Снимка

Преди днешната Молитва на толерантността в Пловдив, в сградата на мюфтийството,  турският посланик у нас, главният мюфтия, представители на еврейската и арменската общност и на община Пловдив пиха кафе и разговаряха за общочовешките ценности.

 „В разговорите категорично не бяха коментирани политически въпроси“ – заяви след срещата председателката на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова. Тя бе придружена от заместник-кмета по сигурността Георги Маринов. „Нашият град е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим Пловдив като символ на етническата толерантност”, заяви Маринов.

Въпреки предварително отправената покана, на срещата в мюфтийството не присъстваха представители на Пловдивската митрополия.

След продължилата близо час Молитва на толерантността посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче категорично отказа да отговаря на каквито и да било въпроси. Не пожела да коментира и забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават Турция. 

Снимка

В предварително подготвено изявление турският дипломат подчерта, че Молитвата на толерантността е хубав повод представители на различните религиозни общности не само в Пловдив, но в цяла България, да отправят послание за разбирателство помежду им. Посланик Сюлейман Гьокче специално поздрави Пловдив за избирането му за Европейска столица на културата през 2019-та година.

На срещата с посланика присъстваха и представители на българо-турското бизнес сдружение „Бултиш“, на Анадолския университет и на читалище „Кемал Ататюрк“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор. Според обвинението той е откарал обвиняемия Георги Георгиев на адреса, където е срещнал Дебора.  Свидетелят обаче твърди, че не помни на кой точно адрес е отвел Георгиев и е научил адреса от полицията по-късно. Това каза адвокатът на Георгиев в почивката на..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39