Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в спешната помощ не бива да се бави

| обновено на 07.04.16 в 16:56

" 7 април е специален ден за всички, свързани със здравеопазването , но за съжаление  напоследък има едно натягане на обстановката  в системата, което  по някакъв странен начин рефлектира и  в последните 10 дена виждаме нападение над трети екип на спешната помощ."  Това каза в интервю за Радио Пловдив  Вили Батакчиева,фелдшер от ЦСМП -Пловдив, председател на регионалната  структура на Асоциацията на работещите в спешната помощ . Според нея това не може да е случайно. 

"Има един психологически феномен, при който, нуждаещият се от медицинска грижа, идентифицира  колегата, който отива да му помогне със системата, което е абсолютно грешно. Така виждайки бялата престилка, човека  прехвърля  всички негативи на системата върху колегата, коментира Батакчиева причините за агресията върху спешните медици. Тя изрази съжалението си, че това не спира особено сред маргиналните групи. По думите й за работещите в спешната помощ най-важното е сигурността на работното място.

Относно новите стандарти в спешната медицина и реформата Батакчиева обясни, че те са нещо положително и чакано от дълги години. В момента обаче, напрежението в системата, обжалванията на стандартите в съда и лекарските протести бавят реформата. 

Тя обясни, че няма конфликт между спешната помощ и протестиращите лекари."Има някакви точки, които като, че ли ни раздалечават в нещо, което вършим заедно. Част от колегите искат да спрат реформата. Някой от тях искат да се запази статуквото, докато ние искаме да продължат направените сериозни крачки от страна на министър Москов. Докато колегите протестират, ние пак сме най-отпред и поемаме наплива от пациенти. Аз съм притеснена от факта, че самото съсловие иска да пречи на здравната реформа. А това мирише на политика," допълни Батакчиева .

Тя поздрави всички свои колеги и им пожела търпение и сили, и да не се отказват.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24