Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният дълг нарасна при Орешарски, а не сега

Народното събрание единодушно прие решение, с което възлага на министъра на финансите да представи на Комисията по бюджет и финанси информация за разходването на средствата от националния бюджет за капиталови разходи в размер на над 2.5 млрд. лв. Министърът трябва да предостави тази информация до 30 юни и след това до 30 ноември.
Решението бе предшествано от дискусия в пленарна зала, инициирана от БСП за финансовата политика на правителството.
Според Муравей Радев в момента сме свидетели на един мит, на едно плашило, на един мит, който се развява от БСП

Дългът нарасна в мандата на кабинета „Орешарски“, заради авантюристичната политика на БСП и ДПС, които поставиха под угроза стабилността на финансите и позволиха КТБ да фалира. Те можеха да спасят банката и да накажат банкера – разбойника, коментира в интервю за Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев. 

По думите му мандата на Орешарски дългът е нараснал на 26 процента от БВП като толкова е и в момента и прогнозата е да скочи най- много с 1 процент до края на годината. Ако искаме дългът да намалява трябва да разберем, че трябва по- малко пари да се харчат за здравеопазване, образование, сигурност, социални дейности, които гълтат много пари, а дават все по- печални резултати, обобщи Радев.

Слушах този дебат и това, което чувах ме забавляваше. БСП иска хем повече разходи, хем и малък дефицит. Румен Гечев го каза – да се учим от Европа като харчим повече. В същото време казват „ужасен дълг“ . Това няма как да стане, това е нонсенс, каза финансистът и добави, че в момента ръстът на външния дълг е стопиран, а финансовият министър трябва да бъде похвален, а не хулен, защото е намалил дефицитът и има постигнат икономически растеж. Това са неща, на които няма как да си затваряме очите, смята Радев.

Мащабно, стряскащо, шокиращо – така той определи разкриването на „Панамските документи“. Според него в офшорните зони се въртят между 18 и 20 трилиона долара, което е икономика, по- голяма от американската. Той подчерта, че такъв един оборот действа негативно на бялата икономика в света. 

В тези зони няма почти никакво данъчно облагане. Тези капитали, когато влязат в белите държави създават нелоялна конкуренция, коментира Муравей Радев и добави, че офшорките са се превърнали в едно депо на мръсни пари. Добре е, че България забранява на офшорни зони да оперират в България, но тази забрана можеше да е още по- рестриктивна, коментира бившият министър.

Според него в Панамагейт няма американски имена по две причини – първата е, че режимът и законите в САЩ са жестоки и второ, защото на територията на щатите има офшорни зони. Той очаква ЕК да затегне контролът върху капиталите от офшорните зони, които влизат в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01