Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозен военен парад в столицата, изтребители и хеликоптери поздравиха пловдивчани

| обновено на 06.05.16 в 17:41

Традиционният парад за празника на Българска армия 6 май тази година бе  един от най-мащабните в последните години, като в него се включиха повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини. 

Водосветът на бойните знамена и знамената светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния войн. Той се отслужи от Негово светейшество Неофит Патриарх български, Митрополит Софийски. 

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. 

Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

За първи път от Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по случай Деня на храбростта и Празника на българската армия. Затова гражданите очакват политиците да действат отговорно и решително за намиране на решения на кризите, призова държавният глава.
Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти. Да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите, да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, да образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно, да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различни

Плевнелиев посочи още, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да е съвместима с армиите на съюзниците, е основна задача за страната и трябва да бъде доведено до успешен край: 
Сега е необходимо най-важното, доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация. МС и Народното събрание трябва да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на армията до пълното изпълнение на плана за развитие, като се отдели необходимият ресурс за това.

Военният парад започна в 10 ч. на площад Александър I в София. В него участваха над 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на сухопътните войски, зенитно-ракетните войски и служба Военна полиция, както и 12 самолета и вертолета от състава военновъздушните и военноморските сили. Командващ на парада е командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев
В 12 ч. пред сградата на администрацията на президента беше извършена тържествена смяна на караула.  
Вертолет „Ми-17“ прелетя над площада с националния флаг.  Дефилираха още  транспортните великани „Ан-30“ и „Спартан“. За първи път в парада се представят вертолет „Пантер”, бронирана машина „Командо” и ракетния комплекс „Точка”.

След това, точно в 11 часа, два самолета МиГ-29 от 3-та авиобаза Граф Игнатиево  поздравиха пловдивчани, прелитайки в бръснещ полет над централния площад. 

След тях формация вертолети от 24-та авиобаза – Крумово също мина с въздушен поздрав над града, в ескорта бяха  Ми-17 с българския флаг и вертолетите Cougar и Бел 206. 

Интервю с началника на отбраната ген. Константин Попов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07