Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторант ще се грижи за лешоядите в Добростан

Ботаническа градина и природен резерват за лешояди ще бъдат изградени в Асеновград. 

Екологичните проекти бяха представени днес на публична дискусия за развитието на туризма и местните общности, организирана от партия "Зелените", фондация "Зеленика" и "Фридрих Еберт".

"Ресторантът" за лешояди ще бъде в района на Добростан и ще осигурява храна и грижи за оцеляването на една двойка много рядък вид египетски лешояди. На площ от 13 декара в квартал "Баделема" пък ще се изгражда Ботаническа градина, съобщи екологът доц.д-р Цено Петров. 

По думите му в него ще бъдат експонирани над 200 растителни вида, половината от които редки и изчезващи растения, пренесени от резервата "Червената стена".Уникална експозиция от изчезващи животни също ще допълва ботаническия парк, а идеята е да се оживи пустеещия район и да се превърне в привлекателно място за отдих и туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив. В него ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. Специалистите ще осъществяват и..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Представят с изложба идеите за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Изложба, представяща резултатите от инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“ се открива днес на пл. "Централен". На 22 двустранни табла, експозицията представя получените 42 предложения от страната и чужбина. Те бяха внимателно разгледани и оценени от експертно жури с председател..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

публикувано на 27.08.24 в 08:54

Трима загинали в челен удар на пътя Асеновград - Кърджали (Обновена)

Три са жертвите от тежката катастрофа край Червен.  Загинала е 34-годишната шофьорка на едната кола, 57-годишният водач на другата и негов спътник, чиято самоличност предстои да бъде установена. Тежката катастрофа стана край разклона за с. Червен на пътя между Асеновград и Кърджали . Сигналът за челен сблъсък между два леки автомобила е подаден..

обновено на 26.08.24 в 19:32

С картови четци, правени в Пловдив, са източвани пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти. Мотивът -  използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са..

публикувано на 26.08.24 в 15:04