Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В затишие сме пред голяма буря

Надпреварата за президентските избори е стартирала отдавна, но проблемът е, че в нея има много неизвестни. Те са неизвестни, защото има много неизвестни в политическото като какво ще се случи след референдума и след президентските избори. 

Тези въпроси са от първостепенно значение за вземане на решение от страна на политиците и партиите, коментира за Радио Пловдив политическият психолог Антоанета Христова от БАН. 

Според нея бъдещата формация с лидер Слави Трифонов ще се намеси като несистемен играч на политическата сцена, разбърквайки картите на настоящите политически играчи. В тази несигурна ситуация те трудно могат да преценят кога да издигнат подходящата кандидатура и да вземат лично решение за политическата роля, която искат да играят в страната. В подобна ситуация и подготовка тя не изключи и предсрочни парламентарни избори. 

Най- вероятно Слави ще се опита да играе като центрист в политическото пространство като целта е да измести ГЕРБ от тази позиция, която позволява общи действия вляво и вдясно. Всеки проектира себе си след предсрочни парламентарни избори и президентските и много от тези хора не се виждат на сцената, което е причина за липсата на решения, смята Христова.  По думите й, всички стоят, гледат и очакват да се случи нещо драматично, или категорично различно. Тя очерта и позициите на основните партии към момента:

АБВ се готви за избори, но нямат идея с кого да бъдат – с БСП или с ГЕРБ

ДПС са в  изключително конкурентна среда, заради ДОСТ като на тях проблемът им е как да си разделят електората

Реформаторския блок  не може да съществува във формата, в който съществува досега

БСП  има нов лидер, който бързо се ориентира в ситуацията, даде усещане за рефреширане на БСП и възможност за добър старт

ГЕРБ  стои и чака най- точния момент като със сигурност са далеч от идеята кой ще бъде кандидатът им за президент

Ако Бойко Борисов се кандидатира много неща могат да се пренаредят и да последва промяна в конституцията, с която да се променят правомощията на премиер и президент. В момента сме в затишие пред голяма буря, обобщи Христова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01