Над хиляда жители и гости на град Свищов опитаха ястия, приготвени по древноримски рецепти на 12-тия фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Той се провежда в римския легионен лагер "Нове", край Свищов - един от най-добре проучените и експонирани военни лагери от времето на Римската империя.
Групи за исторически възстановки от Италия, Румъния и България представиха на фестивала салати, тестени изделия и ястия по кулинарни рецепти от 1 век, описани от Марк Апиций. В голям тиган Ути Бъчваров сготви свинско за хиляда души.
В тигана има две прасета, само крехко месо, 50 килограма лук, 50 килограма гъби, цели скилидки чесън, моркови. В Рим са готвили с вино и ние сме сложили, след като сме го изварили със сушени сливи за аромат - каза Ути Бъчваров. Името на неговото ястие беше "Дунавски легионерски винен кебап".
Тази вечер на фестивала ще бъде представена битка между римските легиони и варварските племена.