Кои са 11-те типични български хранителни продукта, които имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание? Десислава Димитрова, координатор на Slow Food разказва за родните продукти от Пловдив и региона - за садовския фъстък и смилянския фасул.
Продуктите са:
- садовски фъстък - Садово, Пловдив; - куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив;
- смилянски фасул;
- месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас;
- еленски бут от община Елена;
- странджански чай
- реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг;
- сол от Атанасовското езеро - Бургас;
- чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто);
- куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев;
- меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);
Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.
Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, каза в интервю за програма "Точно днес" Десислава Димитрова, координатор на клона в България.
Неправителствената организация ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите.
Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.
Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието.
В програма "Точно днес" на Радио Пловдив историкът доц. д-р Тодор Радев от Пловдивския университет припомня факти, история и подвиг - за Освобождението ни. Спират ли гласовете да сменим датата 3 март и да си изберем друга за Национален празник? Доц. Радев счита, че винаги трябва да се връщаме в нашата памет към великите дела на нашите предци...
От Ница до Пловдив, за обучението на българчетата зад граница – включване на Соня Щилова , която посвети десетилетие на българското неделно училище в Ница, Франция и учениците й, които проговарят и пишат на български език. Българското училище в Ница се казва "Родна реч" , то е създадено преди близо 10 години и обучава десетки малки ученици,..
Паметникът на освободителите на Бунраджика е открит през 1881 година. Проектът е дело на архитект Вокар. Днес до него ще се изкачат с шествие на свободата стотици пловдивчани, които почитат паметта на загиналите за свободата на България. „Строителството на паметника на освободителите започва през 1880 година и е открит през 1881 година...
В „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Лана Петкова, учител по йога, соционалитик, иконописец и може би една от най-известните украинки в Пловдив. Родена е в Харков, но преди 30 години любовта я води в града под тепета, където намира и своята реализация. Създава собствена програма, която кръщава Ланетика. Според Лана йога дава сила и..
Родители и ресурсни учители на деца с нарушено зрение настояват държавата да поеме ангажимент за адаптирането на брайлова азбука учебните помагала, които се използват в училище. Това е един от изводите от проведената в Пловдив кръгла маса, посветена на приобщаването на деца с увредено зрение в системата на средното образование, организирана..