Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият поток към България расте, министерството поощрява малките общини

Между 4000 и 5000 нови визи на ден се издават за руски туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес 
е на посещение в общините Батак и Ракитово. Тя посочи, че в периода 1 май - 16 юни са издадени 105 000 визи за руски граждани, което е с 30 на сто повече спрямо същия период на предишните години. 

Предприели сме всички необходими мерки за увеличаване на интереса към България от страна на Русия, коментира Ангелкова.

Тя съобщи, че тази сутрин в сайта на министерството е публикуван проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и вече се приемат предложения от страна на заинтересованите страни. Очакваме след лятната ваканция той да влезе за разглеждане от Народното събрание, добави Ангелкова. 

Министърът на туризма отбеляза, че има предложение общините, на чиито територии се разполагат палатки, каравани и кемпери, да получават макар и минимално заплащане от туристите, за да могат да поддържат чистотата на терените. 

Само за април ръстът на туристите, посетили страната, ни е 26 процента, а за май - 13 на сто, каза министър Ангелкова. По думите й това означава 1,9 милиона туристи повече за двата месеца спрямо същия период на минали години. Ангелкова посочи, че за година и половина министерството е успяло да фокусира внимание върху туристическия продукт на страната. През тази година ведомството е поставило акцент върху по-малките общини, за да се представят богатството и културно-историческото наследство извън столицата и големите общини. 

Министърът съобщи още, че утре във Велинград за първи път ще се има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, като намерението е подобни форуми да се превърнат в практика. 

В Батак министърът на туризма посети историческата църква "Св. Неделя", след което участва в среща с представители на бизнеса от региона. По-късно тя ще разгледа и туристически обекти в община Ракитово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39