Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият център за деца с хронични заболявания е в Пловдив

Единственият в България център за деца с хронични заболявания функционира в Клиниката по педиатрия на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Той е създаден преди половин година по проект на стойност над 554 000 лв., финансиран изцяло по Норвежкия финансов механизъм. Целевата група обхваща над 260 деца с аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични и сърдечно-съдови заболявания и хранителни разтройства, както и членове на техните семейства. 

С част от средствата обучихме хората как най-добре да се грижат за децата с тежки хронични заболявания. По-голямата част от парите отидоха за ремонт на помещения в клиниката и за купуване на медицинска апаратура за диагностика, съобщи Момчил Мавров, заместник-директор по административните и икономически въпроси на УМБАЛ „Св. Георги“.

Центърът е в голяма помощ на Клиниката по педиатрия, където се лекуват малките пациенти, които за съжаление стават все повече, коментира доц. Нарцис Калева-Ходжева, която е детски ендокринолог. 

Над 500 деца и младежи на възраст от 10 до 19 години от малцинствени групи или живеещи в отдалечени райони са изследвани в Центъра за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве. Центърът бе създаден през ноември с 357 000 лв., предоставени от Норвежката програма. Обхванати са юноши от общините Пловдив, Марица, Раковски и Перущица. Целта ни е да предотвратим феномена „деца раждат деца“ чрез информация и достъп до медицински услуги, поясни зам.-директорът на болницата Момчил Мавров. 

Завеждащият Родилно отделение доц. д-р Елена Димитракова коментира, че случаи на малолетни, дори 12-годишни родилки зачестяват. Това, което ги е изненадало, е липсата на каквато и да е здравна просвета сред ромските момичета и жени. 

Трудно беше да съберем децата, особено след училище, защото голяма част от тях нямат информация и изпитват срам и страх от тези теми, тъй като вкъщи не се говори за това, допълни психологът Златина Милчева. 

И двата центъра доказаха във времето, че имат своето място в работата на болницата и затова ще продължат да функционират, заключи зам.-директорът на УМБАЛ Момчил Мавров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01

Холдинг КЦМ 2000 с поздрав към децата за първия учебен ден

Детски празник „Училище, здравей!“ организира з а децата на фамилия  ХОЛДИНГ КЦМ 2000  , както и  за деца –сираци от три центъра за настаняване от семеен тип – Детска къща, „Майка Тереза“, „Олга Скобелева“. Празникът откри главният изпълнителен директор инж. Румен Цонев с пожелание към децата да бъдат живи и здрави, да имат една..

публикувано на 15.09.24 в 14:29

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20