Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвропейската цивилизация е тръгнала от Слатина

Снимка: БГНЕС

Доказателството, че  в българските земи се е развила първата европейска цивилизация, е от неолитното селище Слатина в София в едноименния квартал, където археолози откриха най-големите постройки в Европа от времето на неолита. 

Това съобщи за Радио Пловдив археологът от Националния археологически институт с музей към БАН  проф. Васил Николов, отговарящ за разкопките на неолитното селище в столичния квартал „Слатина” . 

Това едно от най-ранните селища на европейските скотовъдци в Европа, когато става заселването в тази част на континента - Балканите. Тук възниква първата европейска цивилизация със свой облик. От днешните български земи тръгва цивилизацията към средна и западна Европа. Докато преди 10 години имаше дискусия на тази тема и трудно се възприемаше такава концепция, сега вече има доказателства.

Преди няколко дни археолозите попаднаха на останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха размери. 

Дължината им надхвърля 22 метра. Засега на Балканите, а с това и в Европа, от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация, обясни проф. Николов.

Новите радиовъглеродни дати потвърждават възрастта на селището, определяна и досега на пълни 8000 години.

Според него нашите прадеди са били не само добри животновъди, но и добри строители и можем да говорим дори за добра развита архитектура. 

Видът на тази голяма къща с разчупен план показва, че е било голямо предизвикателство на тогавашния архитект да изгради покривната конструкция, която трябва да издържи във времето, обясни археологът.

Тази цивилизация е имала около 2000 г. живот, стига изключително развитие и скоро след своя апогей на културата,  сякаш изчезва с магическо перо. Тезата  за това са съществените климатични промени в 5-тото хилядолетие преди Хр. от север на юг. Става въпрос за засушаване, земеделието умира и хората, изгубили поминака си стават полуномади и тръгват по територията на Балканите между Карпатите и Бяло море. Това продължава най-малко 1000 години, а след това тези хора се връщат на стари си землища, разказа ученият

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23