Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополията и Министерството на културата в спор за достъпа до рухналата църква в Черноземен

Пловдивската митрополия призова духовници и миряни да разчистят останките на падналата козирка на църквата „Св. Георги“ в с. Черноземен и да я подготвят за бъдещия ремонт. В неделя, 24 юли, знеполският епископ Арсений ще служи в храма литургия и веднага след службата ще започне разчистването, се казва в съобщение, разпратено до медиите.  

В същото време Министерството на културата с  писмо до кмета на община Калояново настоя да се забрани достъпът до храма, за да се предотвратят евентуални инциденти. От министерството се позовават на правомощията на местната власт, дадени от  от Закона за устройство на територията /чл. 195/. 

От митрополията припомнят, че е паднал не храмът, а козирката пред него. Европроектът за ремонт на църквата е постъпил в самия край на програмния проект, като стойността на реконструкцията е „колкото да се построи нов храм“, което е породило съмнения за злоупотреба с евросредства, пише в събщението.

„Впоследствие се изготви нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране. Започнати са действия по установяване на щетите, с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма“, се казва още в съобщението.

Кметът на община Калояново Георги Георгиев съобщи, че храмът е затворен и достъпът до него е забранен, защото е опасен за хората. "Категорично в църквата "Св. Георги" няма как да се отслужи литургия в неделя, това е много опасно, това си е престъпление", коментира той. 

Кметът на с. Черноземен Тоня Христозова заяви пред Радио Пловдив, че чака следобед комисия от община Калояново, която да огледа щетите по храма. В понеделник, 25 юли, главният архитект и експерти от Министерството на културата ще пристигнат на място, за да изготвят становище. Христозова е категорична, че в момента всяко разчистване на срутения навес е опасно и тя няма да допусне миряните да влязат в храма. Подготвила е и докладна записка до Областния управител Здравко Димитров, в която го уведомява, че има риск за живота и здравето на хората, ако църквата се отвори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33

С очна ставка и още свидетели продължава делото за убийството в Цалапица

Втори ден продължава заседанието по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов в Цалапица.   Преди да продължат разпитите на свидетели ще се проведе очна ставка между Борислав Динков и Рангел Бизюрев  заради размиванията в показанията им.  Това ще стане в присъствието на адвокат Светлана Званчева, която защитава единия от..

обновено на 22.08.24 в 08:12

470 зрелостници от Пловдив и региона са на поправителна матура

Вариант номер 10 бе генериран тази сутрин за Държавния зрелостен изпит по български език и литература през сесия август- септември. Явяват се зрелостници, които не са издържали успешно изпита през предишни сесии. 6 396 зрелостници са допуснати до изпита, койтозапочва започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната...

обновено на 22.08.24 в 08:12

Какво ново откриха проучванията на Голямата могила в район "Южен" ?

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и неговият заместник по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще посетят археологическия обект Голямата могила в район „Южен“.  На място те ще бъдат посрещнати от доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей и екипа му, които ще разкажат за финала на археологическите проучвания...

обновено на 22.08.24 в 08:12