Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли покемоните да ни следят и крадат лични данни?

| обновено на 25.07.16 в 16:44

Играта Pokémon Go, за краткото време от своето пускане,  би всички рекорди по печалби и тегления от нета. 

Всеки ден милиони хора в цял свят, сред които и хиляди у нас, изминават десетки километри, за да издирват покемони в така наречената "добавена реалност".  

Играта е интересна, въпреки негативните коментари, тъй като тя  прави нещо с младите хора, а това  доскоро беше невъзможно. Покемоните се намират често  край забелжителности и играещите, по време на лова им, дори могат да  посетят тези обекти, коментира за Радио Пловдив Иво Мирчев, експерт по IT и маркетинг . 

По думите му самото ползване на приложението не е предпоставка за инциденти, но трябва да бъдем внимателни, както и при ползването й, така и при писането на съобщения и провеждането на телефонни разговори. 

Приложението е безплатно, но ако искате да имате определни предимства сред останалите играчи,  трябва да заплатите. По този начин печели и компанията, създала Pokemon Go. 

Теоретично е съвсем възможно да има кражба на лични данни, но това може да стане в съкупност с други елементи, каза Мирчев по повод опасенията, че чрез популярното приложение може да се проследява и събира такава информация. Според него е важното е хората да не се притесняват, че могат да бъдат следени точно  от тази игра, поне на този етап, а когато имаме смартфон е добре да преценим дали да държим включена опцията за местополжението и какви да  бъдат тези настройки.

Чуйте цялото интервю на Елена Крушкова с Иво Мирчев в прикачения файл. 

Пловдив не прави изключение от феновете на Pokemon Go, които се разхождат с телефон в ръка, преследвайки  различни покемони. Какво всъщност е толкова интересно в тази игра и може ли да бъде алтернатива на безцелното стоене у дома по време на лятната ваканция? Защо младите хора  преследват тези странни за възрастните същества? Дали е масовото разпространение или причината се крие в търсенето на нови приятели?  Какво освен прохлада крие сред дърветата  Цар-Симеоновата градина през лятото? Отговорите  с диктофон в ръка потърси Димитър Владимиров.  

Чуйте ги в анкетата с младите пловдивчани, които се разхождат и търсят покемони в града. 

Играта Pokemon Go  може да се свали лесно на смартфоните. Ползва камерта на телефона и GPS координатите, а хората виждат на екрана, това което ги заобикаля като среда. На различни места се появяват странни създания и чудовища, които се ловят със специални топки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01