Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След трето класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“ са заети над 80 % от местата

| обновено на 07.08.16 в 13:26
Снимка: mediacafe.bg, архив

2789 първокурсници е записал Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ след трето класиране. Това съответства на 83,38 % от акредитирания прием за новата академична 2016/2017 година, обясни зам.-ректорът доц. д-р Христо Крушков.

В редовна форма на обучение са запълнени 82% от бройките, а в задочна - 90%.

В област „Педагогически науки“ са заети 603 места, от които 479 в редовна и 124 в задочна форма на обучение. Свободни места все още има в професионални направления „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по...“

При „Хуманитарни науки“ са запълнени 469 места, незаетите са 66 в редовно обучение на направления „Филология“, „История“ и „Религия и теология“. Най-голям процент заети места – 96% (789 от 821), има в област „Социални, стопански и правни науки“. Единични свободни места има в специалностите „Право“, „Политология“, „Международни икономически отношения, „Макроикономика“, „Анализ и контрол“, „Социология на правото, икономиката и иновациите“, „Социология и науки за човека“ и „Социална антропология“.

Най-много заети места, общо 855, има в област „Природни науки, математика и информатика“, като 549 от тях са в направление „Информатика и компютърни науки“. Свободни места в това направление няма. Следват биологическите науки, при които в редовна форма са запълнени 85 на сто от местата, а в задочна - 77%. Химическите специалности са попълнени, както следва в редовна и задочна форма - 58 и 45 %. За физическите науки прави впечатление, че в задочна форма са заети всички места, докато в редовна има 34 свободни места. За специалностите с математика остават свободни 26 места.

В област „Технически науки“ са се записали 63, остават свободни 21  места в редовна форма на специалността „Телематика“.

Окончателното запълване на планирания прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ за академичната 2016/2017 година ще стане след провеждане на изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“, които по традиция се насрочват през м. септември, в три състезателни кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като на тях ще се явят 17 души. Специалността е в област „Изкуства“, за която все още има по 13 свободни места в специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Музика“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Болницата в Смолян ще има вертолетна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците трябва да..

публикувано на 22.08.24 в 15:05

Нова пътна връзка ще свърже районите "Южен" и "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе. Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“...

публикувано на 22.08.24 в 12:54

Археолози и строители бързат за приключване на ключови проекти

В 8 часа утре в петък се очаква да бъде отворено движението по бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на Марица до кръстовището с бул. „Шести септемви“. За почти два месеца в участъка бе подменена ВиК-мрежата, която предизвикваше чести аварии и течове и направен ремонт на пътното платно. Ремонтните дейности предизвикваха непрекъснати..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели, очната ставка се провали

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  Не съм видял Рангел да удря Димитър,  каза единствено в съда Борислав Динков , след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33