Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали номинацията на ген. Радев не е зачената в Москва

Оттеглянето на Татяна Дончева от преговорите за общ ляв кандидат е в контекста на случващата се подмяна, инициирана от АБВ и олицетворена от БСП.

Чрез кандидатурата на ген. Румен Радев лидерката Нинова поиска да покаже, че е съумяла да отнеме перспективата на Първанов- Калфин да претендират за обединители на лявото..

Това, според Г. Коритаров, е предателство към очакването в предстоящите избори да се търси автентично ляво лице. След като в допитването най много номинации са получили самата Нинова и Мая Манолова, логично би било БСП да отговори на своите членове и симпатизанти. Но те не го правят. Това е тежко политическо безсилие и страх от поемане на отговорност. Инерцията много силно влече БСП към пропастта.

Журналистът защити и тезата си, че под натиска на Първанов и АБВ тече един постмодерен военен преврат. Той припомни, че концепцията на АБВ за президентската институтция е не друго, а повод тя да се доразвие до промяна на държавното устройство и създаване на президентска република – това е по-опасно и страшно.

Кандидатурата на генерал Румен Радев ще доведе до подкрепа на хора, които са готови да се откажат от свободите си и да даведат на власт „твърда ръка“.  Тревожно, според него, е това, което генералът формулира не къде да е, а пред руското издание „Правда“ - за унижението нашето въздушно пространство да се пази от чужди, макар и съюзнически самолети. Индеректно той казва, че членството ни в НАТО е по–унизително от унижението на страната ни в Първата световна война. Коритаров припомни, че на конгреса на партията на Путин „Единна Русия“ бяха и Нинова, и Първанов. Дали там не е зачената  и кандидатурата на Румен Радев?

Що се отнася до дясното и Реформаторите - те не излъчиха единен лидер на единен субект. Сега идва доказателство , че не са в състояние да излъчат и единен кандидат за президент. За това са и гласовете РБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ и да преговаря за обща дясна двойка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04