Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да помогне Турция да намери верния тон към ЕС

Връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция е един акт, който поставя доста сериозни въпроси към българската политическа класа и отваря голямата тема за границите на уязвимост на България към външни въздействия и влияния, това заяви за Радио Пловдив Илиян Василев, бивш посланик в Русия и външнополитически анализатор.

Според него казусът е висша тема за националната ни сигурност. Ситуацията не е толкова сложна и драматична, че да принуждава българските политици да правят такива  компромиси с държавността. България е правова държава и процедурата, по която едно лице се обявява за заплаха за националната сигурност, не е така скоротечна. Бююк не е от вчера в страната ни и има закони, които трябва да се спазват. Според Василев процедурата по негово връщане показва неувереност и е илюстрация за червените линии, които една правова държава не трябва да преминава.

С Турция ние трябва да имаме добри отношения, но за да е така трябва да сме принципни, темата за бежанците е въпрос на планиране и подготовка. Без ЕС България не може да постигне трайни решения с Турция по проблемите с мигрантския поток. Без да се отказваме от развитие на двустранните си отношения с Турция не е нужно да правим двустранни компромиси с нея, а трябва да сме част от европейската политика спрямо Турция, коментира Илиян Василев.

Той беше категоричен, че с акта на връщането на Бююк управляващите са олекнали и в очите на партньорите ни от ЕС и в очите на българската общественост. Недопустимо е подобни решения да се взимат от различни шефове на отдели в МВР, но пък и звучи лековато да се лансира версията за търсенето на отговорност и разследване от премиера Борисов, като е ясно, че без негово разрешение предприетото по казуса Бююк не би могло да се случи, каза Василев.

Според него от далечината на Виена и Брюксел твърдят тон към Турция е допустим, но ние не можем да говорим така. Ние трябва да говорим дипломатично, но да изговараме твърда позиция. Не трябва евтино да търгуваме с турските симпатии. Не може наши дипломати да говорят, че България трябва да разреши безвизов режим за турски граждани, защото това е възможност на територията на ЕС да навлязат лица, които са много по-голяма заплаха за Европа, отколкото от бежанския поток.

Илиян Василев коментира и предстоящата среща на Борисов с Ердоган като подчерта , че не може да има двустранна договореност извън ЕС между България и Турция. По-скоро България може да помогне на Турция на намери верния тон в отношенията си с ЕС, защото конфликт или обтягане в комуникацията между Турция и ЕС в никакъв случай не е в полза на Анкара в момента, беше категоричен Илиян Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56