Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитниците на Тютюневия град изпращат петиция до правителството

| обновено на 22.08.16 в 17:09
Снимка: Ж.Танчева, Радио Пловдив

Около 30 души, организирани през социалните мрежи, се събраха  пред община Пловдив, с обявеното намерение „да потърсят отговори”.  Събитието последва снощния флашмоб пред изгорелите складове. 

Защитниците на културното наследство обявиха, че изпращат отворено писмо до премиера Бойко Борисов с настояване за спешни мерки за възстановяване на изгорелите  тютюневи складове. Сред тях са техническа експертиза и изготвяне на проекти за аварийно укрепване.  

Обществениците, сред които са пловдивчани  от почти всички социални групи, залагат едномесечен срок пред властите – държавна и общинска – за предприемане на спешните мерки.  

По предварителна уговорка по обед те отново ще  се съберат пред опожарените останки на складовете, за оглед на които вече пристигна и министърът на културата Вежди Рашидов.

Пълният текст на писмото, което разпространиха днес архитектите и гражданите от Обществения съвет.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО

 

Г-Н ВЕЖДИ РЕШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

ИНЖ. ИВАН ТОТЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

Уважаеми господин Борисов,

Ние, граждани и приятели на Пловдив, искаме:

1.  Потушаване на тлеещите в складовете пожари, за да се осигури достъп на експерти до сградите

2.  Незабавно изготвяне на техническа експертиза  за  състоянието на складовете от независими експерти  на КАБ, КИИП, ИКОМОС и изготвяне на проекти за аварийно укрепване

3.  Аварийно укрепване на изгорелите складове в едномесечен срок

4.  Придобиване на правото на собственост върху складовете от Община Пловдив

5.  Изготвяне на концепция за бъдещето на сградите съвместно с професионални и граждански организации - КАБ, КИИП,  ИКОМОС, ДПХ, Обществен съвет за култура и културно наследство Пловдив, Пловдивските културни институти, независими експерти

6.  Осигуряване на бюджет за финансиране на концепцията в три годишен период

7.  Налагане на санкции и наказания на собствениците и всички отговорни лица от местната и държавна власт

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА КУЛТУРА И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО,

ОБЩЕСТВЕНИЦИ, ГРАЖДАНИ НА ПЛОВДИВ

Снимка

Снимка


Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се сметището на Цалапица, четири пожарни гасят пламъците

Гори депото за битови отпадъци в Цалапица. Запалването е станала късно вечерта.  Четири автомобила на пожарната се опитват да овладеят огъня, обхванал около 200 квадратни метра. Те ще останат да дежурят през цялата нощ. Над Пловдив и Стамболийски се усеща миризмата от горящото сметище, но първите данни от стационелните станции на РИОСВ не..

публикувано на 12.10.24 в 00:24

Разследват полицай от Велинград за секс с непълноетна

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от областното..

обновено на 11.10.24 в 19:46

В Смолян продължава полицейската акция срещу изборната търговия

Множество обекти и лица са проверени в Смолянско в рамките на продължаващата специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, и противодействие на конвенционалната престъпност.  В операцията участват служители от всички подразделения на областната дирекция на МВР. В част от действията са..

публикувано на 11.10.24 в 16:42

Без сериозни съгнали за изборни нарушения в Пловдив и областта

Пет сигнала за купуване на гласове са получени в Областната дирекция на МВР в Пловдив от началото на кампанията. Те са обработени и не са счетени за основателни. В 16 РИК Пловдив - град сигнали за нарушения няма, един получен в комисията на област Пловдив е предаден на Районната прокуратура.  Това стана ясно на проведената от областния..

публикувано на 11.10.24 в 16:35

Общинският съветник от Пазарджик Сашо Ангелов остава в ареста

Пазарджишкият районен съд наложи постоянен арест на общинския съветник Сашо Ангелов. Той е с обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотици.   Преди три дни, при обиск в евангелистката църква, която той ръководи в квартал „Изток“, бяха открити половин килограм марихуана, 110 грама амфетамин, както и тетрадка с личните данни на хора и номера..

публикувано на 11.10.24 в 15:58