Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грабителите на къща "Ламартин" застават пред съда


Рецидивистите, обрали миналата година къща „Ламартин“ в  Стария град, се изправят пред съда. 

Районна прокуратура – Пловдив внесе  обвинителен акт  срещу двамата крадци– с малките имена Янко и Галин, съответно на 24 и 34 години.  

Те замислили обира през октомври, тъй като по това време останали без никакви доходи. Затова решили да ограбят старинния паметник на културата, след като известно време наблюдавали, че не се охранява.  

В късната есен на миналата година, двамата прескочили оградата на къща „Ламартин“, привлечени от поставените по фасадата й медни улуци. След като ги свалили, крадците разбили  главната порта и с подръчни инструменти започнали да разглобяват металните предмети,  които открили вътре.  

Свалили всички брави от вратите на стаите по етажите, изтръгнали 36 метални осветителни аплици, шест полилеи,  железните пръчки от пътеките по стъпалата, както и 2 тежки витрини от метал и стъкло. 

От санитарните помещения разглобили батериите за чешмите.  

След като необезпокоявано обрали всичко ценно, двамата бандити  смачкали максимално металните части, опаковали ги в чували и ги отнесли в пункт за изкупуване на метали в кв.  „Изгрев“.  Там излъгали, че са получили вещите законно от собственик на къща в Стария град, където уж били работили. 

На 31 март  тази година обаче, служители на Областната администрация  направили оглед на  затворената за посещения къща и видели пораженията. 

След бързо разследване, в средата на април криминалистите стигнали до следите на двамата крадци, които се оказали с дълго криминално минало и вече осъждани.  Те направили пълни самопризнания. 

Според експертизата, откраднатите вещи са малко над 1200 лева. Вторичните щети обаче се считат за много по-големи, тъй като къща „Ламартин“ се намира в Архитектурен комплекс „Старинен Пловдив“  и е паметник на културата. 

На 10-ти август правителството я предостави за управление и стопанисване за 10 години на Община Пловдив.  По този начин ще се създаде възможност за обновяване и популяризиране на обекта в европейски и международен план във връзка с избирането на града за Европейска столица на културата през 2019 г., се казва още в правителственото решение. 

Нейното състояние обаче никак не е добро, тъй като дълги години не е ремонтирана. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делото срещу Иванов, блъснал моториста Недялко, е насрочено за 5. ХII

За 5 декември е насрочено следващото заседание по делото срещу Иван Иванов, причинил при сблъсък смъртта на 20-годишния моторист Недялко Бакалски през май, 2022 г. Младежът почина в болница една седмица след произшествието. Причината за отлагането на делото е, че не е подписана от всички вещи лица четворната съдебно-медицинска експертиза...

публикувано на 04.10.24 в 10:58

Спират движението по ул. "Георги Кондолов" от днес до утре вечер

Въвежда се временна организация на движението по ул. „Георги Кондолов”, в зоната от кръстовището с ул. „Михалаки Георгиев” до кръстовището с ул. „Здравец“, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  За времето от 10.00 часа на 04.10.2024 г. до 22.00 часа на 05.10.2024 г. се спира движението на пътни превозни средства, заради..

обновено на 04.10.24 в 10:25

Сдружение "Ангели на пътя" с тъжен протест пред Съдебната палата

Роднини на Недялко Бакалски, загинал при катастрофа през 2022 г, близки и майки на други невръстни жертви на пътя протестираха пред Съдебната палата с искане за справедливи присъди за виновните за катастрофите по пътя.  Присъстваха и участници от Сдружение „Ангели на пътя“, които солидарно подкрепят протеста. Майката на загиналия Недялко Лили..

обновено на 04.10.24 в 09:01

Слънчево и топло време, очакват се летни температури

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява.  След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще започне да се..

обновено на 04.10.24 в 08:55

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 08:20