Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополията спечели на търг къщата на Екзарх Стефан в Широка Лъка

| обновено на 28.09.16 в 16:47

Пловдивската митрополия стана собственик на родната къща на Екзарх Стефан в родопското село  Широка лъка.

Родният дом на третия български екзарх беше обявен за публична продан от съдия-изпълнител. За да предотврати възможността това важно за историята на Църквата и  държавата място  да бъде използвано не съобразно духовната му стойност и предназначение, Пловдивската митрополия участва в търга и успя да го спечели. Идеята е родният дом на Екзарх Стефан да бъде превърнат в музей на неговите живот и дело. Съдействие на Митрополията са обещали наследниците на екзарха, както и местните власти.
 

До продажбата на имота му се стига след дела за реституционни претенции. Първоначалната цена, обявена от съдия – изпълнител е била около 140 хиляди лева като Пловдивската митрополия я купува за около 65 хиляди лева. До 89-та година къщата на Екзарха е била туристическа спалня.

През 1921 г. Стефан е ръкоположен за Маркианополски епископ а през 1922 г. е избран за Софийски митрополит.

На този пост служи 26 години. През 1943 г. активно участва в движението за спасяването на българските евреи. От 1944 до 1945 г. е наместник-председател на Светия синод.

На 21 януари 1945 г. е избран за български екзарх, а на 22 февруари същата година е вдигната схизмата на Българската православна църква. Заради несъгласието си с политиката на комунистическата власт  и нейното отношение към религията, на 6 септември 1948 г. е принуден да подаде оставка като български екзарх.

На 24 ноември 1948 г. е интерниран в село Баня, Карловско, където и умира през 57-ма година. .

Екзарх Стефан е погребан в главната църква на Бачковския манастир, „Успение Богородично“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24- годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  „Не съм видял Рангел да удря Димитър" - каза единствено в съда Борислав Динков, след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33

С очна ставка и още свидетели продължава делото за убийството в Цалапица

Втори ден продължава заседанието по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов в Цалапица.   Преди да продължат разпитите на свидетели ще се проведе очна ставка между Борислав Динков и Рангел Бизюрев  заради размиванията в показанията им.  Това ще стане в присъствието на адвокат Светлана Званчева, която защитава единия от..

обновено на 22.08.24 в 08:12

470 зрелостници от Пловдив и региона са на поправителна матура

Вариант номер 10 бе генериран тази сутрин за Държавния зрелостен изпит по български език и литература през сесия август- септември. Явяват се зрелостници, които не са издържали успешно изпита през предишни сесии. 6 396 зрелостници са допуснати до изпита, койтозапочва започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната...

обновено на 22.08.24 в 08:12