Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бъдещия президент ще трябват качества, които не са генералски

Дали дебатът в кандидат- президентската кампания ще се промени зависи от тези, които задават темите и въпросите в надпреварата, коментира в интервю за Радио Пловдив политическият психолог Антоанета Христова. Тя добави, че кампанията е тръгнала от доста време, а сега състезанието е в официалната си фаза и всеки може да поставя темата, която е важна, според него.

Антоанета Христова определи дебатът за президент като много сложен. Тя припомни, че повечето политически лидери, отишли на този пост с голям авторитет, са го изгубили по време на мандата си като държавен глава. В едно и също време президентът, който произлиза от партия трябва да се автономизира от нея, хем има ограничени функции и все пак се внушава, че тези функции са значими, трябва да работи и с управляващите, но и с опозицията. Затова е заложено по дефиниция всеки човек в тази роля да става слаб.

Според нея именно тези противоречия налагат като изключително важна темата за промяна в Конституцията. Христова добави, че именно това се е опитал да каже, макар и не в прав текст при представянето на Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов. И аз смятам, че това е пътят, беше категорична тя.

Проблемът е, че тук и сега никой не поставя въпроса за промяна на функциите на президента. Дори кандидатът на БСП тръгна със заявлението, че той приема правилата на играта, такива каквито са в момента. Това е и отговърт на въпроса защо произвеждаме такива президенти – не защото те нямат качества като хора и политици, а защото е необходима промяна на правомощията на този институционален пост.

Според Антоанета Христова, освен за функциите на президента, необходимо е да се говори и за актуалните теми, с които държавният глава ще трябва да се справя. Ако най-голямата тема са бежанците, то ще има и други теми, свързани с консолидацията на обществото, свикването на консултативните съвети и диалога с обществото.

Затова смятам, че на бъдещия президент му трябват качества, които не са генералски, поясни Антоанета Христова. Според нея първото впечатление на обществото към ген. Радев, Цачева и Каракачанов ще премине и все повече ще се налага качество да бъдеш диалогичен и да имаш добра експертиза в сферата на конституционното право.

Хората имат една майка и един баща и асоциациите с „майка на нацията“ не са коректни, така коментира думите на Бойко Борисов при представянето на Цецка Цачева Антоанета Христова.

Тя подчерта още веднъж, че най-важно е да говорим за това какви трябва да са функциите на президента.

Избирайки Цецка Цачева, ГЕРБ пое по-трудният път в тези избори – предизвика негативна реакция в доста хора. Затова сега ГЕРБ ще трябва да убеждава избирателите за нейните качества и затова, че именно Цачева е подходяща да заема президентския пост, каза в заключение Антоанета Христова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23