Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледат мярката на собственика на "Дупнишката популярна каса"

| обновено на 08.10.16 в 07:25
Снимка: cross.bg

Пловдивският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона в качеството й на касиер на касата. Те са в ареста с прокурорско задържане от 72 часа.

Близнаков е обвинен за данъчни престъпления, лихварство, длъжностно присвояване и пране на пари.

Досъдебното производство се води под ръководството на пловдивските обвинители, тъй като адресната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив и извършеното данъчно престъпление – укриване на данъци, също е извършено на територията на Пловдив.

43-ма души са кредиторите с влогове за 1,5 милиона лева в Дупнишката популярна каса, която е обявена в несъстоятелност в началото на април. Така пострадалите не могат да си получат влоговете, част от които достигат до 100-150 хил. лева, нито лихвите от тях. 

По смисъла на закона те се водят съкооператори, а не вложители, тъй като Дупнишката популярна каса не е банка, а кооперация. Хората с влогове били примамвани с високи лихви от 14 до 18 процента.

Ако обвиненията срещу Георги Близнаков се докажат, го очаква присъда от 5 до 10 години затвор и конфискация на имуществото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34

Хиляди се стичат на поклонение на Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хиляди християни от цялата страна се събират на Кръстова гора, където се вярва, че се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Както всяка година те ще пренощуват на святото място с молитва за изцеление. По..

публикувано на 13.09.24 в 07:17

Смолян се прощава с ексдепутата Петър Кадиев

Смолян се прощава днес с Петър Кадиев, бивш депутат от Алтернатива за българско възраждане в 43-то Народно събрание. Той бе заместник председател на комисията по културата и медиите.  Петър Кадиев е създател на първите регионални телевизия и радио в Смолян. В продължение на близо 30 години поддържаше журналистически екип в първата кабелна телевизия..

публикувано на 13.09.24 в 07:12

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51