Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома в Смолян

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома се провежда в болницата в Смолян, в рамките на Националната кампания "Право на зрение". Предвидена е информационна беседа за двете очни заболявания, които са сред основните причини за слепота при възрастните хора.

Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на болницата в Смолян, която е инициатор за гостуването на кампанията в града. Целта е да се предотврати слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи.

Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Той ще се проведе в болницата, след предварително записване на единния номер на кампанията. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа.

Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. През месец ноември миналата година повече от 100 души са били на безплатен преглед, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39

Пловдивските съветници започнаха работа с призив за оставка

С декларация на  " Браво, Пловдив " започна днешното заседание на Пловдивския общински съвет.  Съветниците на групата отново заявиха, този път от трибуната, че оттеглят доверието си към зам.-кмета по транспорт Савина Петкова .  Яна Димитрова посочи, че "Браво, Пловдив" настояват Петкова да се оттегли от заемания пост, като подаде оставката си...

публикувано на 12.09.24 в 10:24

Министър Карадимов събира в Пловдив областни управители и ГРАО

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще проведе работна среща в Пловдив относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.  В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, Карадимов е поканил..

обновено на 12.09.24 в 08:34

Делото "Дебора" продължава в районния съд в Пловдив

С показания на свидетели и разпит на вещи лица в районния съд в Пловдив продължава  делото “Дебора”.  Подсъдимият Георги Георгиев е с три обвинения -  за закана за убийство на Дебора Михайлова, за това, че отрязал насила косата ѝ и за това, че ѝ е нанесъл 18 порезни рани с макетен нож. Заседанията се провеждат при закрити врата.  Дебора не се яви..

обновено на 12.09.24 в 08:34

Георги Машонов е новият шеф на полицията в Пловдив

Нов директор има полицията в Пловдив. Това е  Георги Машонов, който е бивш шеф на РУ в село Труд и е познато лице за служителите на вътрешното ведомство.  Изненадващата рокада е била оповестена в края на работния ден от служебния вътрешен министър Атанас Илков, който също оглавяваше дирекцията преди години. "Вие го познавате, той е с дълъг..

обновено на 12.09.24 в 08:33