Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС може да се пребори за второто място на изборите

Няма изненада в подкрепата на ДПС за Пламен Орешарски, докато  ходът на Лютви Местан да подкрепи Цецка Цачева не е в интерес на партията му – тезата е на Осман Октай – бивш вицелидер на Движението. 

Според него, решението на Местан улеснява ДПС в критиките срещу ДОСТ, че не само са отцепници, но и  че искат да седнат на масата на властта.

Позицията на Октай е, че предизборната ситуцация в момента е сходна с тази през 2001-ва година, когато активът на ДПС настоява Петър Стоянов да бъде подкрепен още на първи тур, но Доган налага  подкрепата на Движението за Ренета Инджова. 

Тогава не само, че  бяхме изключени от партията, но цялото задкулисие обърна втория тур и направиха победител Георги Първанов, каза анализаторът.

ДПС е в състояние да мобилизира електората си и да се бори за второто място, смята Октай. Той припомни, че Движението е получавало подкрепа на избори 600 хиляди гласа, а на последните парламентарни избори получи 487 хиляди – само  с 20 хиляди по- малко от БСП. По думите му, ако БСП, заради многото кандидати вляво, не успее да активизира симпатизантите си, не е изключено да остане и на трета позиция.

Втората цел на подкрепата за Орешарски е да се градят мостове между ДПС и БСП, добави той. Свалянето на бившия премиер ще бъде обяснено с решенията на бившите лидери на двете партии – Местан и Станишев и сега ще се търсят мостове за предизвикване на предсрочни избори през пролетта, обясни Осман Октай. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08