Четирите водещи пловдивски университета ще изградят заедно Център за върхови постижения с европейско финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той ще работи в областта на индустрия за здравословен живот и биотехнологии и ще е на стойност до 70 млн. лева.
Университета по хранителни технологии ще участва заедно с Пловдивския, Аграрния и Медицинския университети, съобщи ректорът проф. Кольо Динков.Той уточни, че със съдействието на община Пловдив е подписано споразумение между 4-те университета и те разработват заедно пакетните предложения.
Документите ще бъдат входирани в МОН до 23 януари 2017 г.
Целта е Пловдив да стане център на върховите научни постижения в хранителната индустрия и биотехнологиите, заяви проф. Динков и уточни, че според него капацитетът на пловдивските висши училища е огромен и най-силна е тук нагласата да се спечелят средствата от европейските програми.
УХТ ще бъде водещ в разработването на предложенията и разписаните ангажименти.
Новият център ще бъде ситуиран като реализация във всяко едно от висшите учебни заведения. Проф. Николай Менков, заместник ректор на УХТ съобщи, че насоките са към биотехнологии и хранителни технологии в частта функционални храни.
Учените от четирите вуз-а ще затворят верига от начин на производство, иновации и изследвания свързани с функционалното хранене и биотехнологиите. Ще участват и асоциирани членове: университети от чужбина и бизнеса у нас.
Паралелно УХТ спечели и проект по оперативна програма „Региони в растеж“ за 3 млн. лева. С тези средства ще се модернизира образователна инфраструктура на двата корпуса на университета.
Ще се изпълнят серия от мерки за следващите 30 месеца по енергийно обновяване на сградите. Предстои изграждане на нова модерна мултифункционална зала във втори корпус. УХТ е първият български вуз, който спечели финансиране по тази програма на ЕС.
За следващата учебна година УХТ разкрива три нови окрупнени специалности. Това са „Технология и качество на храните“, "Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти“, както и „Анализ, контрол и екология“.
Всяка година през бутиковия за Балканите вуз започват обучения в първи курс 800 студенти от България и чужбина, дипломират се също толкова, отчетоха от академичното ръководството.
„Слънцето сред малките звезди” – с този израз на флорентинеца Данте” наричат във Венеция своя велик художник Тициан. Казват му също „божественият”. Той преживява цял ренесансов век, вижда всичко, но времето не му стига и да нарисува всичко. Да, жаждата на Тициан за рисуване е огромна – както и жаждата му за живот. Той неслучайно е смятан за..
В утрото на 24 май "Срещи"- те припомнят, че датата 24 май е преклонение пред словото, сътворението на буквите, вярата в духовното, в ъзскресение на общността. Но и питат и как така от хора, зазиждали ръкописи в темелите на църквите за здравина някога, днес стигнахме до свят от желязо? Стари омрази са влезли в съюз с новите технологии?!..
Интервю с Божана Апостолова ще излъчим в "Алтер его" тази седмица. Разговорът е по повод 24-ти май - празникът на славянската писменост и култура. Ще звучат някои от най-емблематичните стихове на голямата българска поетеса. Това е първата част от разговора с Петър Краевски, втората част очаквайте седмица по-късно. Божана Апостолова е основател на..
Тази година се навършват 1170 години от създаването на глаголицата – първата славянска азбука, дело на светите братя Кирил и Методий. По този повод 2025 г. е обявена за Година на глаголицата, отбелязвайки значимостта на това културно постижение за славянския свят и европейската цивилизация. Нашите книжовни хранилища за съжаление не притежават..
Днес в парка на Аграрния университет – Пловдив ще бъде отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост; Надсловът на празника е „Аграрен университет – Букет от националности; Очарованието на растенията.“ През настоящата година вузът съчетава празника на българската книжовност с вече традиционната..