Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки втори е с перде на окото, 10 % не знаят, но имат глаукома

Лекарите отчетоха събраната информация

Всеки втори пациент, на възраст над 55 години, направил си профилактичен преглед, се оказва с катаракта- перде на окото, а при 10 на сто от прегледаните е открита глаукома. 

Това показват данните от скрининговата програма „Право на зрение“, която се проведев Пловдив.

И двете заболявания се подмладяват - алармират лекарите. 

Д-р Сийка Димчева, директор Дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ Пловдив огласи статистика. За миналата година в Пловдив операция на катаракта са претърпели над 5 500 пациенти, а близо 2 000 са хоспитализирани с глаукома. Тези две заболявания формират 70% от всички хоспитализации за очни болести.

В Пловдив кампанията се проведе в края на септември т.г. 

В нея участваха шест лечебни заведения – Клиника по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“, Очна клиника „Луксор“, МБАЛ Пловдив (Окръжна болница), ВМА МБАЛ Пловдив, МБАЛ „Тримонциум“ и МБАЛ „Централ Хоспитал“. 

В очните отделения на тези болници лекарите преглеждаха безплатно и информираха пациентите за съвременните новости в лечението на двете заболявания. Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да бъде възстановено, докато глаукомата е коварно заболяване, което протича без симптоми и загубеното зрение не може да се върне.

Пловдив може да бъде пример за цялата страна – само тук болниците обединиха усилия и успяха да се организират да действат синхронно, посочиха организаторите на кампанията.

„Нашата мисия е да опазваме зрението и винаги участваме в такива кампании. Но е необходима скринингова програма, която да бъде постоянна. Нашият общ апел към РЗИ, респективно МЗ, е създаването на такава програма“, подчерта проф. д-р Нели Сивкова, ръководител Клиника по очни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

Двете заболявания се подмладяват – категоричен е д-р Димитър Тасков, собственик на Очни клиники „Луксор“. „Преди 30 години, когато започвах моя трудов стаж, оперирахме от катаракта 70-годишни. Сега оперираме все по-млади. Пътят на хирургият  в световен мащаб е намаляване на разрезите. Искахме да информираме всеки пациент точно за тези новости в операцията на катаракта“, посочи той.

Според д-р Костадин Кацаров, началник Очно отделение в МБАЛ „Тримонциум“, младите хора не се отнасят с нужното внимание към своето здраве. „За прегледите се записаха повече възрастни, а по-младите подцениха кампанията. Разбирам, че работят и нямат време, но за работещия човек зрението е още по-ценно“, каза той. Наблюденията на д-р Кацаров сочат също, че мъжете са по-немарливи към здравето си. Повечето от записалите се за скрининга са жени.

Интересни наблюдения около диагностицирането на глаукомата сподели д-р Бойко Ангелов от ВМА МБАЛ Пловдив. Оказва се, че глаукома може да протича дори и при ниско вътреочно налягане. „Години наред казваме на нашите пациенти, че високото очно налягане е един от симптомите. Сега констатирахме, че има глаукома и при нормално налягане. Това е много объркващо и за пациентите, и за нас. Налага се при съмнение да правим проследяване 2-3 месеца, докато поставим диагнозата“, разказа той.

Д-р Надежда Крумова, управител на МБАЛ „Централ Хоспитал“ посочи, че цялото очно отделение с удоволствие е участвало в кампанията и ще я подкрепя и занапред.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39

Пловдивските съветници започнаха работа с призив за оставка

С декларация на  " Браво, Пловдив " започна днешното заседание на Пловдивския общински съвет.  Съветниците на групата отново заявиха, този път от трибуната, че оттеглят доверието си към зам.-кмета по транспорт Савина Петкова .  Яна Димитрова посочи, че "Браво, Пловдив" настояват Петкова да се оттегли от заемания пост, като подаде оставката си...

публикувано на 12.09.24 в 10:24

Министър Карадимов събира в Пловдив областни управители и ГРАО

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще проведе работна среща в Пловдив относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори.  В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, Карадимов е поканил..

обновено на 12.09.24 в 08:34

Делото "Дебора" продължава в районния съд в Пловдив

С показания на свидетели и разпит на вещи лица в районния съд в Пловдив продължава  делото “Дебора”.  Подсъдимият Георги Георгиев е с три обвинения -  за закана за убийство на Дебора Михайлова, за това, че отрязал насила косата ѝ и за това, че ѝ е нанесъл 18 порезни рани с макетен нож. Заседанията се провеждат при закрити врата.  Дебора не се яви..

обновено на 12.09.24 в 08:34

Георги Машонов е новият шеф на полицията в Пловдив

Нов директор има полицията в Пловдив. Това е  Георги Машонов, който е бивш шеф на РУ в село Труд и е познато лице за служителите на вътрешното ведомство.  Изненадващата рокада е била оповестена в края на работния ден от служебния вътрешен министър Атанас Илков, който също оглавяваше дирекцията преди години. "Вие го познавате, той е с дълъг..

обновено на 12.09.24 в 08:33