Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тpиaж и кoдoвe Спeшнaтa пoмoщ се оптимизира

Снимка: БГНЕС

В цялата страна  от днес започва пробното въвеждане на стандартизираните въпросници за телекомуникационен и екипен триаж в  спешните звена. Новите правила предвиждат да се прави т. нар. пресяване на повикванията към "Бърза помощ" според степента на спешност. За целта се въвеждат и кодовете за спешност на принципа на светофара -червен, жълт и зелен. Това обясни за Радио Пловдив  д-р Димитър Христозов, заместник директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив.

 Нaй-нeoтлoжнитe cлyчaи щe бъдaт c кoд “чepвeн” и линeйкaтa тpябвa дa пpиcтигнe дo 8 минyти. С кoд “жълтo” щe ce oбoзнaчaвaт нe тoлкoвa тeжкo бoлни пaциeнти, кaтo зa тях линeйкaтa щe тpябвa дa пpиcтигнe дo 20 минyти. Съc “зeлeн” кoд ca cъcтoяния, в кoитo пaциeнтитe мoгaт дa изчaкaт мeдицинcкия eкип, кaтo ce пpeдвиждa линeйкaтa дa пpиcтигнe и cлeд 20 минyти, допълни д-р Христозов.

По думите му тестването на системата има две основни цели. Първо, да обучи и усъвършенства уменията на работещите в координационните централи и второ, да даде възможност на пациентите и българските граждани, които се обръщат за помощ, да се информират за новата система и да разберат смисъла на нейното прилагане.

Чрез 13 въпроса диспечерът ще трябва да уточни състоянието на пациента и да определи дали то изисква незабавно изпращане на реанимационен екип. Сред тях са точен адрес, брой на пострадалите, жизнени показатели на пациента - в съзнание ли е, буден ли е, контактен ли е. По телефона ще могат да се дават и инструкции за първа помощ на пострадалия, докато пристигне линейката. 
Д-р Христозов допълни, че преди години също се е работило на този принцип -степенуване на спешноста, но след реформата в доболничната помощ нещата са се променили.  Въвеждането на триажа ще помогне не само за оптимизиране на системата, но и за изграждане на своеобразна карта с нуждите от екипи на Спешна помощ, смятат работещите в системата

. Тази карта ще даде реална представа за максимално доброто разположение на спешните екипи, нуждата от изграждане на нови станции или пък закриването на други, които са неефективни. 

В Пловдив  екипите на спешна помощ са 5 и те  са разположени на различни локации в града, което гарантира бърза реакция и вместване в изискванията за време, поясни д-р Христозов.

12 са филиалите на Спешна помощ в цялата област и всичките са оборудвани с линейки и необходимата апаратура. 

Триажът вече ще важи и за Спешните отделения, в които пациентите ще се приемат и преглеждат в зависимост от спешността и нуждата.

Повече за новата система може да чуете  от прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24