Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият ни елит е арогантен

В страната продължаваше да се трупа напрежение по различни оси, въпреки затишието. Растящи социални, регионални различия и разочарование от политическата класа. По-висока тревожност от глобалното  състояние на нещата и събитията в Близкия Изток .Новата студена война между Запада и Русия и бежанския поток .С тези думи политологът Живго Георгиев  характеризира политическите процеси в България. 

Той родчерта, че президентските избори са едно голямо допитване на тема: „Вие какво искате?  Дали да се запази настоящето статуквоили - промяна? Най-логично в тази ситуация хората гласуваха за промянал. Сега се отрони тази малка част от властовия потенциал на ГЕРБ и премина към неговите опоненти .Очевидно ГЕРБ има проблем да управлява ефективно, ако не притежава цялата власт, и видяхме следващото развитие. Загубата е огромна.

 Няма осъзната потребност от смяна на политическия режим, подчерта Георгиев.

Никой не е против, няма воля и желание за смяна на парламентарния демократичен ред в страната. Парламентаризмът си остава най-доброто възможно решение за хората.  Не е толкова силна потребността от смяна на досегашната парламентарна система с радикално друг механизъм за избор на депутати, въпреки че на пръв поглед наблюдаваме пълна победа на искащите мажоритарен вот. В деня на изборите голяма част от хората ,не можаха да обяснят какво е това мажоритарен вот ? В логиката на преференциалното гласуване има много силен мажоритарен елемент. Всички ние трябва да осъзнаем,че това беше наказание на политическата класа. Мощно антиелитистко движение, което виждаме в Щатите и във Франция, ще го видим скоро и в Германия ще го почувстват. Глобална тенденция, която се усили в България от факта ,че българският политически елит се държи безкрайно арогантно.

Георгиев подчерта, че в този парламент не вижда нова управляваща формула . Парламентът очевидно върви към края на своя мандат. Кога ще бъде разпуснат? Подозирам ,че след като си свърши домашните, ще трябва  да изчакаме 24-ти януари, когато встъпи в длъжност новият президент. Сигурно ще бъде нужно още малко време за минималистичен ремонт на Изборния кодекс, защото сега действащият демонтрира твърде много дефекти .

Април-май отиваме към предсрочни парламентарни избори. Няма лигитимност този Парламент., подчерта политическият анализатор Живко Георгиев.

Чуйте звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17