Време е за доброта към децата и хората с аутизъм, казват организаторите на благотворителната вечер в Пловдив. На 9 декември в Палата №7 на Панаира 9 пловдивски топ готвачи и сомелиери организират благотворителна гурме вечеря, която ще се проведе под мотото "Възможност за полет".
Доброта за децата и младите хора с аутизъм и интелектуални затруднения, които ние някак си не виждаме. А те са тук и имат нужда от нашата добрина - казва Тихомира Терзийска, която е една от дамите организатори на вечерта. Тя работи заедно с Петрана Калинин, ПР и собственик на ресторант.
В магията на приготвянето на храната за благотворителната вечер ще се включи и Димитър Харизанов. “Той е на 25 години и има аутизъм. Но вече се сработихме в екип с него и искаме гостите ни да видят, че който иска да постигне мечти - може. Ние просто ще го подкрепим.” - казва главният готвач на известен пловдивски ресторант Анастас Георгиев.
Как се готви вечеря за 250 гости?
Палата №7 може да събере 250 гости. “Което означава, че ние предварително трябваше да се уговорим кой каква работа в приготвянето на храната и виното ще поеме.
Затова в доброволческия ни екип имаме майстор пекар, готвачи, управител на ресторант, сладкар и сомелиер. Направихме предварителни срещи, уточнихме се и днес ни остава да доставим удоволствие на гостите” - разказва за подготовката на благотворителната вечер Слави Колибаров - собственик и главен готвач на ресторант.
Добротата е “заразна”
В организацията на цялата благотворителна вечер нито един човек и нито една фирма няма да вземат пари за работата си.
В екипа ни се събрахме колеги и партньори, които смятам, че са не само добри в професията но са и добри хора. Не сгреших - нито един от тях не отказа, нито един от тях не попита колко ще ми се плати. Усетихме, че добротворството не се заплаща с пари.- казва шеф Росен Чакъров.
Предчувствам, че ще си доставим удоволствие от дарителството - ние доброволците и нашите гости. И отсега знам, че инициатива като днешната благотворителна вечер няма да е последна - заключи Милена Колибарова - сомелиер.
Целта - приходите от кувертите, от томболата с красиви предмети, създадени от деца с аутизъм, от търга на скъпоценни бутилки вина, ваучери и ръчни бонбони и торти - да отидат в помощ на новооткриващия се център в Пловдив в блок 15 на ж.р. Тракия, в който децата ще получават специфична грижа.
Тази седмица в рубриката „Добро утор, ден!“ ни гостува Надежда Тодорова, щастлива и горда майка на две прекрасни специални дъщери - Вяра (със синдром на Даун) и Румяна (осиновена). Казва, че пътят й към всяка от тях не е бил лесен, но това, че ги има са поредното доказателство, че вярата, любовта и борбата правят чудесата възможни. "Дъщеря ми..
Как на практика еврото ще влезе в касите на ресторантьори и хотелиери, какви са въпросите, които търговците си задават за наличността, за рестото, за касовите апарати, за разговорите с клиентите и с контролните органи? Според Тони Симидчиева - собственик на хотел и ресторант, и председател на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив,..
Вотовете на недоверие сега заменят цикъла на предсрочни избори, в който бяхме влезнали, смята социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Това, по думите му, сплотява опозицията, но не можем да кажем, че то носи съществена промяна, защото промяна на електоралните нагласи няма. Той отбеляза, специфичното в този момент и то е, че опозицията е от две..
В свят, в който промените в климата и загубата на биоразнообразие вече не са далечни заплахи, всяка стъпка към по-зелена и устойчива среда има значение. Над 3500 дървета и храсти бяха засадени в рамките на еко инициатива на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 . Тя носи името „Засаждаме 2500 + дървета“ и се осъществява по повод 25-годишния юбилей на дружеството..
Центърът по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив отбеляза 10 години от създаването си. Той е първият и единствен в България център за върхова наука в полза на устойчивото земеделие и човешкото здраве. Оборудван с технологии от най-ново поколение, центърът се налага като притегателен център за млади изследователи и..